Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ismét fizethet a hírtelevízió

2019. szeptember 13., péntek, Belföld

Az Audiovizuális Tanács újabb, 10 ezer lejes bírságot rótt ki műsorvezetője magyarellenes megnyilvánulása miatt a B1 Televízióra, a Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában július 2-án elhangzottak miatt. A mostani döntéssel 15-re nőtt a hírtelevíziót ért tanácsi megrovások száma, a bírságok összértéke pedig elérte a 110 ezer lejt.

  • Fotó: pinterest.ro
    Fotó: pinterest.ro

A CNA csütörtöki döntéséről a feljelentő Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat adott hírt. Amint a jogvédő szolgálat felidézte: a televízió a Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában július 2-án Radu Banciu műsorvezető amiatt háborgott, hogy Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke differenciált érettségit kezdeményezett román nyelv és irodalomból a magyar iskolák végzettjeinek. A műsorvezető kijelentette: Borbolynak nincs joga Hargita megye oktatásáról beszélni, hiszen nem oktatási miniszter. A magyar nyelvről azt állította, hogy az tulajdonképpen nem is létező nyelv, és hogy a magyarok az egyetlenek, akik nem tudják beszélni annak az államnak a nyelvét, amelyben élnek, mert annyira buták, hogy egyszerűen nem képesek megtanulni románul. Borboly Csabát szánalmas korcsnak nevezte, és kijelentette: aki nem ismeri a román nyelvet, annak irány haza. Oda, ahol a magyarok elképzelik, hogy a hazájuk van: Magyarországra.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat üdvözölte a testület állásfoglalását. „A műsorvezetők részéről lehet és kell is kritikát megfogalmazni a közéleti szereplőkkel szemben, de azt gondolom, hogy ebbe a szánalmas korcs kifejezés nem fér bele” idézte a közlemény Benkő Erikát, a szolgálat vezetőjét. Az RMDSZ-képviselő úgy vélte: a műsorvezető kijelentései az egész magyar közösséget, a magyar kultúrát sértik. A világ egyetlen nyelvéről sem szabad így nyilatkozni. „Az erdélyi magyarok román állampolgárként Románia polgárai, senki nem küldheti el őket más országba” – fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2019-09-13: Belföld - :

Diplomáciai botrányt okoz a szerződésbontás (Autópálya-bonyodalmak)

Független szakértő vizsgálja meg az A3-as (dél-erdélyi) autópálya Lugos–Déva szakaszán keletkezett repedést, a folyamat két hétig is eltarthat – mondta el tegnap este az autópálya-szakaszra vonatkozó kivitelezési szerződés újratárgyalásával kapcsolatos parlamenti szakbizottsági vitán Răzvan Cuc szállítási miniszter. A spanyol kivitelező képviselői ugyanott arról beszéltek, a szerződés felbontása diplomáciai konfliktust okoz, és azt fontolgatják, hogy perbe hívják a román államot. Bukarest a maga részéről már korábban kilátásba helyezte a jogi eljárást a munkálatok minősége miatt.
2019-09-13: Belföld - :

Hírsaláta

KI MENNYIBŐL? A romániaiak mintegy negyede jön(ne) ki havi kétezer lejből vagy annál kevesebből, de a lakosság többsége szerint havi háromezer lejnél is több kell, hogy el lehessen evickélni egyik hónapról a másikra. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) legújabb felmérése olyan, sosem hallott tényekre derít fényt, mint az, hogy falun kevesebb kell a megélhetésre, mint városokon, de van azért értelmes része is.