Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Autópálya-bonyodalmakDiplomáciai botrányt okoz a szerződésbontás

2019. szeptember 13., péntek, Belföld

Független szakértő vizsgálja meg az A3-as (dél-erdélyi) autópálya Lugos–Déva szakaszán keletkezett repedést, a folyamat két hétig is eltarthat – mondta el tegnap este az autópálya-szakaszra vonatkozó kivitelezési szerződés újratárgyalásával kapcsolatos parlamenti szakbizottsági vitán Răzvan Cuc szállítási miniszter. A spanyol kivitelező képviselői ugyanott arról beszéltek, a szerződés felbontása diplomáciai konfliktust okoz, és azt fontolgatják, hogy perbe hívják a román államot. Bukarest a maga részéről már korábban kilátásba helyezte a jogi eljárást a munkálatok minősége miatt.

A tárcavezető szerint a pályán és ennek alapjában mintegy 15 méter hosszú, egy centiméter széles repedés keletkezett, és előfordulhat, hogy támfalat kell építeni azért, hogy megakadályozzák ennek tovaterjedését. A spanyol kivitelező kétségbe vonta egy román cég ezzel kapcsolatos tanulmányát, ezért független nemzetközi szakértőt kértek fel a munka elvégzésére. Fernando Lana Hernandez, a munkálatokat végző konzorcium egyik vállalata, az Aldesa Construccion nemzetközi építkezésekért felelős vezérigazgatója a Képviselőház szakbizottsága előtt bejelentette, hogy panaszt tettek a spanyol nagykövetségen amiatt, hogy a román fél felmondta a szerződést. A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a konfliktusról az Európai Uniót is értesítették, ahol külföldi cégek ellen irányuló diszkriminációval vádolják Romániát. A spanyol cég képviselői azt is fontolgatják, hogy perbe hívják a román államot, mivel meglátásuk szerint a minisztérium visszaélést követett el, amikor felbontotta a szerződést.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) augusztus végén bontotta fel a szerződést a szakasz építőjével. Răzvan Cuc miniszter azt nyilatkozta, hogy a pályát átveszik, és az állami társaság fogja elvégezni azokat a javításokat, amiket a kivitelező elmulasztott. Sorin Scarlat, a útkezelő vezérigazgatója kijelentette: a 21,14 kilométer hosszú szakaszon hatvan hibát azonosítottak. A társaság kijavítja ezeket, és hamarosan közlekedni lehet a sztrádán. Erre egyelőre nem kerülhet sor, mivel még mielőtt megnyithatták volna, a szakaszon megjelentek az aszfaltburkolatbeli repedések, s félő, hogy az alapot rögzítő támfal is megmozdul, és az egész szakasz a völgybe csúszik.

A pályaépítési szerződés értéke közel hatszáz millió lej, melynek 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából hívták le.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 134
szavazógép
2019-09-13: Belföld - :

Orvoslakások magyar támogatással

A magyar állam támogatásával épült orvoslakásokat adtak át tegnap délután Gyergyószentmiklóson, és hasonló lakások alapkövét teszik le az este folyamán Borszéken.
2019-09-13: Belföld - :

Ismét fizethet a hírtelevízió

Az Audiovizuális Tanács újabb, 10 ezer lejes bírságot rótt ki műsorvezetője magyarellenes megnyilvánulása miatt a B1 Televízióra, a Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában július 2-án elhangzottak miatt. A mostani döntéssel 15-re nőtt a hírtelevíziót ért tanácsi megrovások száma, a bírságok összértéke pedig elérte a 110 ezer lejt.