Pataki Tamás: Megjósolta az úzvölgyi provokációt a Máglyatűz?

2019. szeptember 14., szombat, Nemzet-nemzetiség

Nem kizárt, hogy lesznek további, hasonló események is —nyilakozta Demkó Attila, a Máglyatűz című regény szerzője. A székelyföldi etnikai háborúról szóló könyv, melyet a tavalyi ÉV KÖNYVÉNEK is tartanak, egyes mozzanatait sokan hasonlították az úzvölgyi magyar katonai temető körüli eseményekhez és a román provokációhoz. Jóslat-e a Máglyatűz?

Az úzvölgyi magyar katonatemető erőszakos elrománosítási kísérlete és az azt övező provokációk sokaknak a Máglyatűz című, tavaly megjelent regényt juttatták eszükbe, amelyet David Autere álnéven írt Demkó Attila volt magas rangú honvédelmi minisztériumi vezető. A könyv tulajdonképpen fikció: egy soha meg nem történt, és remélhetőleg soha sem esedékes, Oroszország által kirobbantott székelyföldi etnikai háborúról szóló regény A székely szabadság napja című kezdőfejezete az úzvölgyi eseményekhez kísértetiesen hasonló provokációról szól, amelyben román felbujtók rátámadnak egy máglya körül ülő fiatal magyar társaságra – a halálesettel végződő támadásnak pedig beláthatatlan politikai következményei lesznek.

– Van némi hasonlóság a Máglyatűz kezdő eseménysora és a minapi úzvölgyi történések között, főleg ami a román hatóságok viselkedését illeti. Az adott eseményt természetesen nem láttam előre, sajnálatos, hogy ez így történt, és nem kizárt, hogy lesznek további hasonló esetek is. A könyvem arról szól, mennyi­re robbanékony és kihasználható a kisebbségi, így a székelykérdés a külső nagyhatalmak és a román belpolitikai ambíciók, manipulációk számára is. Az egészen nyilvánvaló, hogy a kisebbségi kérdést ilyen módon használják ki a nagyhatalmak, az nem, hogy pontosan mi és hogyan történt Úzvöl­gyében – mondott Demkó Attila.

Az önbeteljesítő regényekből manapság különben sincsen hiány. Michel Houellebecq francia író Behódolás című regénye, amely arról szól, hogy 2022-ben egy muszlim párt nyeri meg a francia választásokat, épp a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás napján jelent meg, 2015. január 7-én – a könyvben különben a választások napján zajlanak rendszeres terrortámadások Franciaország-szerte.

Feltűnő, hogy az úzvölgyi katonatemetőben történtek nem kavartak nagy port a nemzetközi médiában, és a Máglyatűz többek között erről a „szelektív hallgatásról” is szól, ennek mechanizmusait is elemzi. A szerző szerint a médiának nem érdeke nemzetközi ügyet csinálni az eseményekből, mert alapvetően a magyaroknak van igazuk.

– Ez persze nem hír, mert ha írnak rólunk valamit, akkor leginkább az úgynevezett magyar nacionalizmus előretöréséről szólnak a hírek. Korrekt bánásmódra nem számíthatunk, mivel a nemzeti kisebbségek kérdése egyébként is a jogvédelem mostohagyermeke, hisz nem fér bele a liberális doktrínába – véli a szerző.

Demkó Attila szerint borítékolható volt, hogy történik valami a román centenárium környékén, mert a románoknak nem sikerült úgy megemlékezniük Nagy-Románia megteremtéséről, hogy ne sértsék meg a szomszéd nemzetek érzékenységét. (Magyar Nemzet)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2019-09-14: Nemzet-nemzetiség - :

Borbil Septimiu: Herglotz keresztútja

Június óta, azaz pontosabban, amióta úgy éreztem, hogy rám kacsintott a Iosif Constatin Drăgan által kifaragtatott hatalmas kőtömb monolit alakjának szeme, aki a Széchenyi-féle út fölé magasodva őrködik az ortodoxokon, mind készültem leírni pár sort, de úgy jártam, mint az, akit túl sok meglepetéssel árasztott el a világ, úgyhogy kénytelen voltam halogatni a reflexiók megírását… Azóta, egész Nagyboldogasszony napjáig meg augusztus végéig eltelt bizony némi idő, s a feladataim egyre csak gyűltek. Úgyhogy én most kiontom magamból, amire gondolok.
2019-09-14: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Szeptemberi számvetés

Szárazság van, még mindig terjed a sertéspestis, és szaporodnak a medvekárok. Romániát bepanaszolták a környezetvédők, mert saját törvényeit is megszegve irtja a fát a természetvédelmi területeken, és (spanyol vállalkozók) be fogják perelni a Lugos–Déva autópálya miatt is.