Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Torjai falunapokNemzetközi főzőverseny és Mária-búcsú

2019. szeptember 16., hétfő, Közélet

Tizenhatodik alkalommal szervezett faluünnepet az elmúlt hétvégén a helyi önkormányzat és a polgármesteri hivatal az Aporok falujában. A háromnapos rendezvényen lóerő- és favágó versenyt tartottak, átadták a felújított Kicsi Antal-iskolát, hatvanméteres puliszkát készítettek, nemzetközi főzőversenyt hirdettek és tegnap a Mária-kápolna kertjében ünnepi szentmisét celebráltak.

  • A 60 méteres puliszka 5 perc alatt fogyott el. A szerző felvétele
    A 60 méteres puliszka 5 perc alatt fogyott el. A szerző felvétele

Akárcsak az előző években, idén sem maradt el a terménykiállítás a községháza folyosóján. A torjai és a bélafalvi volt Felső-Háromszék idei két utolsó faluünnepe. A torjai faluünnepen kilenc magyarországi település – Csokonyavisonta, Gádoros, Bálványos, Keszthely, Győr, Eger, Szeged, Miskolc és Kaposvár – képviseltette magát kisebb vagy népesebb küldöttséggel. Mindhárom nap az egészségügyi ellátást a Salvatore Egyesület önkéntesei biztosították.


Megújult iskolaépület

A falunapok pénteken a focipályán lóerő- és favágó versennyel kezdődtek, majd délután lovas kaszkadőr bemutatóval folytatódtak. Szombat délelőtt Altorján átadták a helyi és a megyei önkormányzat támogatásával felújított Kicsi Antal-iskola B-épületét. Daragus Attila arról számolt be, hogy a község területén hét épületben öt iskola működik. Az elöljáró azt is elmondta, hogy távlati terveik között szerepel egy új iskolaszárny felépítése, azzal a tanintézményt már össze lehetne vonni. A tatarozás értéke nyolcvanezer lej volt, amit fele-fele arányban a megyei tanács és a helyi tanács finanszírozott. A karatnai óvoda tatarozása következik – mondotta a nagyköz­ség polgármestere.


Díjak, kitüntetések

Szombat délelőtt az eddigi hagyományokhoz híven a községháza előtt felállított életfánál (melyre felkerült a múlt esztendő szeptembere óta a községben született negyvenkilenc újszülött nevét és születési időpontját tartalmazó réztábla) közös fénykép készült, majd az újszülötteket és azok szüleit Egyed László Levente református lelkipásztor, valamint Hatos Mihály altorjai és  Tímár Zoltán feltorjai római katolikus plébános áldotta meg. Ezt követően a zsúfolásig telt és szintén felújított művelődési otthon nagytermében megtartották a nagykorúsítási ünnepséget, a 2002-ben született negyven fiatalnak Daragus Attila polgármester, Luka Medárd alpolgármester és Kerekes Tibor jegyző gratulált. Idén a Torjáért-díjat három olyan fiatalnak ítélték oda, akik a 712 éves település jó hírnevét öregbítették. A kitüntetést Zölde Adorján autóversenyző, Baláska Etele futballista és Pethő Sándor fafaragó vette át Daragus Attila polgármestertől. Miután a csoportképek helyben elkészültek, a község vezetői emléklapot, Torja-albumot, bekeretezett képet és egy-egy szál virágot nyújtottak át az ünnepségen jelen levő édesanyáknak. Az ünnepségen a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja két mazsorettcsoportja is fellépett.


Ami szem-szájnak ingere

Délután mintegy ötven torjai asszony és lány, valamint tizenöt férfi elkészítette a 2008-ban világrekordként jegyzett, 150,32 méteres feltűrt túrós puliszka hatvanméteres „kistestvérét”, mely percek alatt elfogyott. A szombati nap leglátványosabb eseményét a nemzetközi főzőverseny jelentette, melyen tizenhárom hazai és határon túli csapat mérte össze gasztronómiai tudását. Megyénket a Torjai Gazdaasszonyok, a Torjai Székelyasszonyok, a 142-es Szent Miklós Cserkészcsapat, a Katrosa Vadászegyesület, a Bálványos Fiai Egyesület, valamint a Bogyó és Babóca Szülőcsapat képviselte. A csapatok a rendelkezésükre álló három óra alatt rendkívül változatos ételeket állítottak elő. A zsűri elnöke és alelnöke Komlósi Mihály, a Vitézi Rend kulturális székkapitánya, illetve Bene László lemhényi szakácsmester, az Erdélyi Fehérasztal Lovagrend tagja volt.


Táplálék a léleknek

Tegnap délelőtt az altorjai plébániánál gyülekeztek, majd a Mária-kápolna irányába indultak a résztvevők, élükön a zágoni ifjúsági fúvószenekarral (karnagy Musát Gyula), a feldíszített szekereken kaposvári huszárok, a Torja testvértelepüléseiről érkezők egy része, valamint a 142-es Szent Miklós Cserkészcsapat tagjai.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusát Balogh Attila Márton konzul képviselte, aki Tóth László főkonzul üdvözletét tolmácsolta. A délben kezdődő Mária-búcsús szentmisét Bartos Károly kézdisárfalvi plébános celebrálta, a szentbeszédet pedig Vargha Béla kézdi-orbaiszéki főesperes  mondotta el. A szentmise végén Daragus Attila polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a falunapok sikeréhez.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2463
szavazógép
2019-09-16: Közélet - Hecser László:

Reneszánszról a miklósvári Kálnoky-udvarban

Új helyszínen szervezte meg a hétvégén Miklósváron a Kájoni Consort régizene-együttes az Erdővidéki Régizene-találkozót és Reneszánsz Napot, a régi célkitűzést azonban továbbra is szem előtt tartják: zenei örökségünk ápolásáért, népszerűsítéséért és továbbörökítéséért dolgoznak. A Kálnoky-kastély ez alkalommal is remek házigazdának bizonyult: udvara nemcsak befogadta, hanem igazi otthona volt az eseményt színesítő programoknak.
2019-09-16: Közélet - Bokor Gábor:

Fúvóstalálkozó Lécfalván

Második alkalommal szervezték meg Lécfalván a hagyományőrző fúvószenekarok találkozóját. Tegnap hat fúvószenekar mutatta be tudását a kultúrotthon udvarának szabadtéri színpadán. Nézőben sem volt hiány, a helybéliek testületileg kivonultak a nem mindennapi történésre, idegenből érkezettek is figyelték az eseményeket, tapsolták a fellépő zenekarokat, előadókat. A találkozót a helyi Leza Egyesület szervezte, az esemény fő támogatója Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap volt.