Fúvóstalálkozó Lécfalván

2019. szeptember 16., hétfő, Közélet

Második alkalommal szervezték meg Lécfalván a hagyományőrző fúvószenekarok találkozóját. Tegnap hat fúvószenekar mutatta be tudását a kultúrotthon udvarának szabadtéri színpadán. Nézőben sem volt hiány, a helybéliek testületileg kivonultak a nem mindennapi történésre, idegenből érkezettek is figyelték az eseményeket, tapsolták a fellépő zenekarokat, előadókat. A találkozót a helyi Leza Egyesület szervezte, az esemény fő támogatója Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap volt.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A találkozó a szokáshoz híven az együttesek zenés felvonulásával kezdődött. Igaz, volt késés a hivatalos megnyitó programbéli időpontjához képest, de a zenészek remekül feltalálták magukat. Spontán módon közös zenekarba tömörültek és Bartha Árpád kopjafája köré állva közismert nótákkal, slágerekkel szórakoztatták a nagyérdeműt.

A hat zenekar a faluközpont különböző utcái irányából vonult a színpad elé, ahol Kertész Barna irányításával közösen szólaltatták meg a székely és magyar himnuszokat.

Ilie Nicoale nagyborosnyói polgármester megnyitóbeszédében hangsúlyozta: nagyra értékeli a lécfalvi egyesület munkáját, ugyanúgy, mint a feldobolyi kulturális egyesület tevékenységét. Értelmét látja támogatásuknak, hiszen a két szervezet a mozgatórugója a települések kulturális, közösségi életének. A látható eredmények a falvak elkötelezett, jól gazdálkodó, a hagyományokat tovább vivő lakóinak érdemei is – emelte ki.

Kanyó Antal alpolgármester a maga során a zenészek kitartó munkáját, a sok gyakorlást értékelte, hiszen főképp ezekre van szükség ahhoz, hogy „a csodálatos hangszerek egy alkotást adjanak elő”. Háromszéken minden magára valamit is adó településnek van fúvószenekara, itt, Lécfalván is arra törekednek, hogy a fiataloknak legyen lehetőségük elsajátítani azokat a műveket, melyek tovább viszik a magyar kultúrát, hagyományokat – hangoztatta Kanyó.

Elsőként a lécfalvi zenekar vonult színpadra, őket követték a nagyborosnyóiak, majd a mazsorettcsoport lépett fel. A Leza Egyesület csoportjaként első alkalommal mutatkoztak be nyilvánosan, felkészítőik Péter-Dénes Kinga és Botos Katalin. Következett Kocsis Tekla és Kocsis Tímea népdalelőadása, majd a Nemere néptánccsoport produkciója. Ezután a meghívott zenekarok, kálnoki, árkosi, nagybaconi és gidófalvi fúvósok szórakoztatták a népes közönséget.

Mivel falustársak, a fúvósegyesület gyermekeinek szülei, gazdálkodók is támogatták a rendezvényt, így nem okozott különösebb gondot az esemény megszervezése. Az egyesület ifjúsági fúvószenekara, a felnőtt táncosok, a nemrég alakult gyerektánccsoport sok helyen megfordul, öregbítve Lécfalva hírnevét – mondta érdeklődésünkre Dénes László egyesületi elnök.

A lécfalvi Nemere ifjúsági fúvószenekar jelenleg 21 tagú, nagyrészt helybéli fiatalok alkotják. Vannak hangszereik, de még szükségük lenne néhányra, hiszen több eszközt Nagyborosnyóról, Kovásznáról kölcsönöznek – mondta érdeklődésünkre Kertész Barna karnagy.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2019-09-16: Közélet - Iochom István:

Nemzetközi főzőverseny és Mária-búcsú (Torjai falunapok)

Tizenhatodik alkalommal szervezett faluünnepet az elmúlt hétvégén a helyi önkormányzat és a polgármesteri hivatal az Aporok falujában. A háromnapos rendezvényen lóerő- és favágó versenyt tartottak, átadták a felújított Kicsi Antal-iskolát, hatvanméteres puliszkát készítettek, nemzetközi főzőversenyt hirdettek és tegnap a Mária-kápolna kertjében ünnepi szentmisét celebráltak.
2019-09-16: Belföld - :

Hírsaláta

NESZE NEKED TERMÉSZETVÉDELEM. Románia legszebb magashegyi vidékeinek egyike, a Bucsecs-hegység kerül veszélybe azáltal, hogy kiadták az első építkezési engedélyeket hétvégi házak, panziók és szállodák építésére a természetvédelmi övezet területén.