Díjazták a Piedone nyomában című dokumentumfilmet

2019. szeptember 17., kedd, Magazin

Király Levente Piedone nyomában című dokumentumfilmje nyerte el a fődíjat a jubileumi, XV. Göcsej Filmszemlén, az oklevelet, valamint Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását szombaton, a díjkiosztó ünnepségen adták át Zalaegerszegen, az Art Moziban.

  • Piedone, azaz Bud Spencer  Fotó: youtube.com
    Piedone, azaz Bud Spencer Fotó: youtube.com

A Zalaegerszegi Televízió által szervezett filmszemle 15. kiadására kétszer annyi alkotás érkezett, mint a korábbi években: a hazai és a határon túli alkotók rekordszámú, 115 pályaművet küldtek be. Az össze­sen közel 34 órás filmanyag közül a legrövidebb az 1 perc 45 másodperces kisjátékfilm, míg a leghosszabb az 1 óra 43 perces dokumentumfilm volt.

A pályaműveket négy – dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetűd és ifjúsági – kategóriában értékelte Koltay Gábor filmrendező, Lovass Tibor, a filmszemle alapítója és Szaknyéri András, a hévízi Fontana Mozi vezetője. Koltay Gábor a díjkiosztón elmondta: színvonalas filmek készültek, a fesztivál az elmúlt évek alatt komoly seregszemlévé vált. A filmrendező szerint nagyságrendben és minőségben is a dokumentumfilmek a legerősebbek, emellett izgalmas kisjátékfilmeket mutattak be, ifjúsági kategóriában pedig nagyon sok értékes, őszinte alkotás született. Hozzáfűzte: a zsűri azokat a filmeket értékelte, amelyek segítenek megérteni a 20. század történelmét és mai világunkat. Szaknyéri András kiemelte, hogy az ifjúsági kategóriában az alkotók a saját korosztályukat szólították meg a filmjeikkel. Lovass Tibor az ünnepségen elmondta: „a Göcsej Filmszemle ma már akadémia, iskola, amely betölti a szerepét a magyar filmiparban”.

Dokumentumfilm kategóriában Osgyáni Gábor Isonzótól a Piavéig című filmje, kisjátékfilm kategóriában Almási Zsolt Figyelj már oda! című pályamunkája nyerte el az első díjat. Filmetűd kategóriában Margittai Gábor Erdély és Románia „nagy egyesülése” 100 című munkája, ifjúsági kategóriában pedig Szabó Máté Szorul a hurok című filmje lett az első helyezett.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2019-09-17: Magazin - :

Megtalálták Kolozsvár városkapujának alapját

Kolozsvár egyik középkori városkapujának az alapját találták meg az egykori Wesselényi, ma Regele Ferdinand úton végzett felújítási munkálatok során.
2019-09-17: Magazin - :

Polgár Judit Guinness-rekord-kísérlete

Földrészeket összekötő Guinness-rekord-kísérletre készül Polgár Judit nemzetközi sakknagymester.