Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az exporttiltás veszélyezteti a juhászok megélhetését

2019. szeptember 17., kedd, Gazdakör

A Romániából az arab országok felé irányuló, optimális időszakban (a meleg évszakban – szerk. megj.) történő juhexport aláásásával, ellehetetlenítésével vádolnak s „manipuláló entitásnak” neveznek több civil szervezetet a juhtenyésztők Botoșani, Arad és Szeben megyei szövetségei.

  • Több ezer gazda megélhetését biztosítják a juhok
    Több ezer gazda megélhetését biztosítják a juhok

Közleményükben azt állítják a juhtenyésztők, bizonyos civil szervezetek rossz szándékkal próbálják befolyásolni az élő juh exportját, ezért filmekkel, felvételekkel, közleményekkel járnak közben uniós tisztségviselőknél, hogy blokkolják a juhexportot, veszélyeztetve sok ezer, hagyományos juhtenyésztést folytató juhász megélhetését. Ezek a juhászok kiváló minőségű, specifikus jellemzőkkel bíró termékeket állítanak elő. Az export célországainak hatóságai folyamatosan figyelik az állatjóléti előírások betartását a szállítás alatt, az ő döntésük, hogy partnerségre lépnek-e vagy sem a hazai termelőkkel – írják a közleményben.

Az élő juhok exportja körüli botrány a nyári hónapokban robbant ki, amikor környezetvédők és állatjóléti aktivisták azt állították, az élő állatok szállítása során a szállítók nem tartják be az állatjóléti előírásokat, a tengeri úton pedig számos jószág elpusztul.

A FAO adatai szerint az unió juhtenyésztésének 72 százaléka a hústermelésre szakosodott, 23 százaléka a tejtermelésre, 5-6 százaléka a bőrtermelésre és 3-4 százaléka a gyapjútermelésre. A hazai juhtenyésztési ágazat teljes egészében fedezni tudja az ország juhhús-, juhtejből készült termék-, gyapjú- és bőrszükségletét, emellett lehetőség van jelentős mennyiségű áru – főként juhhús – exportjára is.

A juhtenyésztők egyesületeinek képviselői szerint a juhtenyésztés a hazai mezőgazdaság kiemelten fontos ágazata, melynek fejlesztését közepes és hosszú távon is fenn kell tartani. A közel-keleti országokban a romániai juhhúsra egyre növekvő kereslet van, de érdekeltek ezen a piacon a világ nagy juhhústermelői, Ausztrália, Új-Zéland és több európai ország juhtenyésztői is – ezért nem véletlen, hogy a romániai juhexport lejáratásában többek közt az ausztráliai székhelyű Állatok Nemzetközi Szervezete visz vezető szerepet – olvasható a közleményben. Hangsúlyozzák: Romániában a szállítás szervezésének, az országos és uniós törvénykezés betartásának eredményeképpen az exportra történő utaztatás idején nem sérülnek az állatjóléti előírások, a vevők felé irányuló szállítmányokat újabban szigorúan ellenőrzik, bármilyen időszakban is történjen az élő állatok szállítása.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2379
szavazógép
2019-09-17: Gazdakör - :

Kicsit növelnek, nagyot csökkentenek

A 2021–2027-es időszakban nőni fog a közös agrárpolitika első pilléreként Romániának leosztott, közvetlen kifizetésekre felhasználható keretösszeg – jelentette be Winkler Gyula EP-képviselő Aradon, a XX. alkalommal megszervezett Kárpát-medencei Gazdaszervezetek Találkozóján, mely a Nemzetközi Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Csomagolóanyag-vásár keretében zajlott – számolt be az agroinfo.ro.
2019-09-17: Máról holnapra - Nagy D. István:

Rongyos dübörgés

Azt kell gondolnunk, nagy ellenség lehet az éppen regnáló kormány szemében az országos statisztikai intézet, mely akarva-akaratlanul, de időközönként alaposan a sárba tiporja a kabinetek hazai állapotokról szóló, gondos munkával kikozmetikázott adatait.