Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rongyos dübörgés

2019. szeptember 17., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Azt kell gondolnunk, nagy ellenség lehet az éppen regnáló kormány szemében az országos statisztikai intézet, mely akarva-akaratlanul, de időközönként alaposan a sárba tiporja a kabinetek hazai állapotokról szóló, gondos munkával kikozmetikázott adatait.

A jelenség az elmúlt két hétben ismét tetten érhető volt, az intézet ugyanis egymás után bocsátotta ki egyebek mellett az életszínvonalra vonatkozó különböző felméréseinek eredményeit. Ezek pedig továbbra sem a kormánypropagandának kedveznek, mely minden áron azt igyekszik elhitetni az istenadta néppel, hogy mennyire jó úton is jár az ország a bölcs szocdem vezetés alatt.

A történet egyébként nem új, de a szédítően dübörgő gazdaság árnyékában az életszínvonal valahogy nem akar nekirugaszkodni, sőt, úgy tűnik, inkább lejtmenetben van. Az adatok ugyan tavalyiak, ám hacsak időközben valami csoda nem történt – amit elmulasztottunk észrevenni –, 2019-ben is hasonló cipőben járunk. Mert országos szinten nőtt ugyan az átlagjövedelem, de ezzel párhuzamosan az árak is tisztességesen nekilódultak, legyen szó szolgáltatásról vagy napi betevőről, és ez a tendencia az előrejelzések szerint fennmarad a továbbiakban is. Ilyen körülmények között nem túlságosan elrugaszkodott úgy vélni, hogy a 2018-ra érvényes adatok – melyek szerint a háztartások több mint 37 százaléka csak nehézségek árán képes a havi folyó kiadásait kifizetni, a családok nyolcvan százalékának pedig valamilyen gondja akad ezen a téren – az idei évben is, kisebb eltérésekkel, de hasonlóak. Ide kívánkozik ugyanakkor az intézet egy másik, valamivel korábbi elemzésének eredménye, mely szerint országos szinten a munkavállalók mintegy 30 százaléka keres minimálbérnek megfelelő összeget (ez nagyjából 1,7 millió embert jelent). Ha ehhez hozzáadjuk, hogy hányan kaphatnak a minimálbérnél alig pár száz lejjel többet – erre sajnos nem terjedt ki a vizsgálat –, eléggé tiszta képet kaphatunk a romániai átlagpolgár pénzügyi lehetőségei és a kormány által hirdetettek közötti szakadéknyi különbségről.

Ami talán a legelkeserítőbb, hogy bármennyire elgondolkodtató adatok is látnak napvilágot, az országot kormányzó társaság zavartalanul ülteti életbe felelőtlen pénzszórásról szóló populista intézkedéseit, miközben egyre sokasodnak azok a jelek, melyek egyértelműen mutatják: bizony az államkassza az ürességtől kong, s valahonnan mindenáron pénzt kell keríteni. Ha máshonnan nem, hát hitelből, amit majd csak később törleszt az ország (s annak minden polgára). Hogy az egyik fizetéstől a másikig éppen elevickélőknek erre pontosan miből is telik majd, azzal most nincs idő foglalkozni. Végül is rongyos kabátban is lehet menetelni, fontos, hogy mindig csak előre!

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1891
szavazógép
2019-09-17: Gazdakör - Bokor Gábor:

Az exporttiltás veszélyezteti a juhászok megélhetését

A Romániából az arab országok felé irányuló, optimális időszakban (a meleg évszakban – szerk. megj.) történő juhexport aláásásával, ellehetetlenítésével vádolnak s „manipuláló entitásnak” neveznek több civil szervezetet a juhtenyésztők Botoșani, Arad és Szeben megyei szövetségei.
2019-09-17: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Közellenség-e a nemzeti kisebbség? (A mi centenáriumunk konferencia)

Nemzeti kisebbségekről – különös tekintettel a hazai magyar és roma közösségekre –, azok társadalmi megítéléséről, jogaikról, együttéléséről és a napi szinten megtapasztalt problémákról, konfliktusokhoz vagy éppen félreértésekhez vezető esetekről is szó esett szombat délelőtt a megyei önkormányzat gyűléstermében tartott konferencián. A Magyar Ifjúsági Értekezlet és partnerei – a Romániai Ifjúsági Tanács és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala – kétnapos rendezvényén több megyéből érkező ifjúsági vezetők vettek részt.