Diákok és művészek a környezetértErdőtelepítés másként

2019. szeptember 17., kedd, Közélet

Nagyszabású, többéves kezdeményezést indít útjára jövő hónapban a Háromszéki Közösségi Alapítvány és partnerei, melynek gerincét egy erdő létrehozása jelenti. A Tulit Éva színművésztől származó, Napkapu nevet viselő elképzelés eredményeként Sepsiszentgyörgy nem csak több ezer facsemetével, de a tervek szerint az erdővel együtt gyarapodó köztéri műalkotással is gazdagodik Péter Alpár képzőművész jóvoltából, a kezdeményezés mementójaként.

  • Fotó: Toró Attila
    Fotó: Toró Attila

Az elképzelést Bereczki Kinga, az alapítvány ügyvezetője ismertette. Mint mondta, szívesen felkarolták Tulit Éva kezdeményezését, hiszen mindenki láthatja, hogy mi történik a környezetünkkel. E folyamatot nincs lehetőségük megállítani, de tehetnek a hatásainak enyhítéséért: csemeteültetéssel, erdőtelepítéssel, amelyek révén a következő generációk számára is pozitív példával szolgálhatnak, mivel diákok segítségével szándékoznak megvalósítani mind a telepítés, mind a növekvő erdő évenkénti gondozását. Berecki Kinga szerint a kéthavonta szervezett egyeztetések során nem várt érdeklődéssel találkoztak, sokan csatlakoztak, mások mellett Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője, Sípos Ernő erdőmérnök, a volt Sugás erdészetből alakult magánerdészet munkatársa, illetve Péter Alpár képzőművész. Az ő elképzeléseiket is beépítve alakult ki a program, melynek első lépéseként októberben a sepsiszentgyörgyi iskolákban felkészítő, ismeretterjesztő előadásokat tartanak, ezek során felhívják a fiatalok figyelmét az erdők jelentőségére, illetve a csemeteültetéssel kapcsolatos tudnivalókat is megosztják velük. Az előadásokon részt vevő diákokból toborozzák azokat a csapatokat, amelyek tagjai a tavasszal szakember irányításával csemetéket ültethetnek.

Tekintve, hogy az önkormányzat is támogatja a kezdeményezést, a helyszín a Honvéd kút közeléből kiinduló erdei út menti – a város tulajdonát képező – fás tisztás lehet, de még tisztázniuk kell, pontosan mekkora területet ültetnek be és milyen facsemetékkel. Sípos Ernő szerint egyhektárnyi területre nagyjából ötezer csemetét lehet elültetni pár nap alatt. Az erdőtelepítéssel párhuzamosan készül Péter Alpár alkotása is, melynek neve egyben a kezdeményezésé is. Az alkotás különlegessége, hogy amint a majdani erdő, az is évről évre növekedni fog – évgyűrűkre emlékeztető elemekkel – illetve egy időkapszula szerepet betöltő jegyzék kerül a közepébe azon diákok nevével, akik részt vettek az erdőtelepítésben – osztotta meg Tulit Éva. Szebeni Zsuzsa a kultúra és a környezetvédelem sajátos találkozásának nevezte a folyamatot, melyet reményeik szerint már a jövő évben újabb elemekkel bővítenek.

Az anyagi háttér megteremtését adománygyűjtéssel remélik megvalósítani, egyrészt egy zenés-verses előadás-sorozattal, amelyet Erdély nyolc kastélyában adnak elő, és amelyre a belépő egy 15 lej értékű csemetejegy lesz. Emellett az alapítvány már adománygyűjtő dobozokat helyezett el a partnerei üzletiben „Egy gyermek, egy fa felirattal”, illetve a Civil Licit alkalmával is lehet majd adományozni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2019-09-17: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Közellenség-e a nemzeti kisebbség? (A mi centenáriumunk konferencia)

Nemzeti kisebbségekről – különös tekintettel a hazai magyar és roma közösségekre –, azok társadalmi megítéléséről, jogaikról, együttéléséről és a napi szinten megtapasztalt problémákról, konfliktusokhoz vagy éppen félreértésekhez vezető esetekről is szó esett szombat délelőtt a megyei önkormányzat gyűléstermében tartott konferencián. A Magyar Ifjúsági Értekezlet és partnerei – a Romániai Ifjúsági Tanács és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala – kétnapos rendezvényén több megyéből érkező ifjúsági vezetők vettek részt.   
2019-09-17: Közélet - Váry O. Péter:

A törvény is hibás (Államosított ingatlanok visszaszolgáltatása)

A prefektusnak az államosított ingatlanok visszaszolgáltatása kapcsán tett megjegyzése válaszra késztette Sepsiszentgyörgy polgármesterét: a törvény is hibás, néhány csaló miatt van benne egy észszerűtlen kitétel, amelynek kijavításáért a prefektus is tehetne– mondta Antal Árpád.