Államosított ingatlanok visszaszolgáltatásaA törvény is hibás

2019. szeptember 17., kedd, Közélet

A prefektusnak az államosított ingatlanok visszaszolgáltatása kapcsán tett megjegyzése válaszra késztette Sepsiszentgyörgy polgármesterét: a törvény is hibás, néhány csaló miatt van benne egy észszerűtlen kitétel, amelynek kijavításáért a prefektus is tehetne– mondta Antal Árpád.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Sebastian Cucu kormánymegbízott elégedetlenségét fejezte ki, amiért az államosított ingatlanok visszaszolgáltatásáról rendelkező 10-es törvény alkalmazásában Sepsiszentgyörgy sereghajtó a megyében.

Sebastian Cucu szerint most már nem hozhatja fel mentségnek a polgármester, hogy az alacsony fizetések miatt nem találni alkalmazottakat a közigazgatásban, és azt mondta, nem akarja pénzbírsággal fenyegetni az elöljárót, de tudatosítania kellene a városháza alkalmazottjaiban, hogy többet kellene dolgozniuk. A prefektus szerint megyeszinten jelenleg mintegy hatezer visszaszolgáltatási kérés vár megoldásra, míg három évvel ezelőtt még kétszer annyi volt. Sebastian Cucu azt mondta, ilyen ritmusban még több tíz évnek kell eltelnie, míg minden kérést megoldanak, és ez a haladás számára nem kielégítő.

Antal Árpád teljességgel egyetért a prefektussal: a visszaszolgáltatásokat már rég meg kellett volna oldani, jelentette ki, de a prefektus is tehetne azért, hogy a 10-es törvény alkalmazása gyorsabban haladjon, tette hozzá. A törvényben ugyanis van egy olyan kitétel, miszerint a kéréseket iktatásuk sorrendjében kell megoldani, és hiába lehetett volna már rég lezárni például a 72-es, 73-as dossziét, ha a 71-es valami okból megoldatlan: míg az nincs befejezve, addig a soron következőknek várniuk kell, magyarázta Antal Árpád. A polgármester szerint a paragrafus megalkotásánál az volt a cél, hogy elejét vegyék annak, hogy a hatóságok preferenciális sorrendet állíthassanak fel a visszaigénylési kérések iktatásakor. Ennek azonban az lett a hátulütője, hogy „ha hárman csalnak, nem működik az egész rendszer”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4486
szavazógép
2019-09-17: Közélet - Nagy D. István:

Erdőtelepítés másként (Diákok és művészek a környezetért)

Nagyszabású, többéves kezdeményezést indít útjára jövő hónapban a Háromszéki Közösségi Alapítvány és partnerei, melynek gerincét egy erdő létrehozása jelenti. A Tulit Éva színművésztől származó, Napkapu nevet viselő elképzelés eredményeként Sepsiszentgyörgy nem csak több ezer facsemetével, de a tervek szerint az erdővel együtt gyarapodó köztéri műalkotással is gazdagodik Péter Alpár képzőművész jóvoltából, a kezdeményezés mementójaként.
2019-09-17: Közélet - Fekete Réka:

Több lesz a szabad játék (Változott az óvodai tanterv)

Óvodapedagógusok szerint előrelépést jelent az új óvodai alaptanterv, mert a tantárgyi oktatás helyett több teret enged a játéknak, a személyes fejlesztésnek, a szülők körében ellenben megoszlik a vélemény, egyesek jobban bíznak a kötött foglalkozásokban és szívesen fizetnék továbbra is a néptánc-, sport- és idegennyelv-órákat, mások jónak tartják a több játékot és nem bánják, hogy nem lesznek fizetős programok.