Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Küszöbön egy új bizalmatlansági indítvány

2019. szeptember 17., kedd, Belföld

Victor Ponta, a Pro Románia Párt elnöke tegnap úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Viorica Dăncilă miniszterelnök nem jelenik meg legkésőbb szerdán a parlament előtt egy kormányátszervezési tervvel, a Pro Románia törvényhozói meg fogják szavazni a bizalmatlansági indítványt.

  • Fotó: dcnews.ro
    Fotó: dcnews.ro

„Várjuk, hogy Dăncilă asszony szerdán bemutassa a kormányátszervezési javaslatát. Gyakorlatilag abban a helyzetben vagyunk, hogy a környezetvédelmi, energiaügyi, parlamenttel való kapcsolattartásért felelős és belügyi tárca mellett megtörténhet, hogy szerdára vagy csütörtökre már tanügyminiszterünk sem lesz, így ha szerdán nem áll elénk a javaslattal, akkor nincs más választásunk (...), minden Pro Románia párti parlamenti képviselő meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt, amelyet reményeim szerint be fog nyújtani a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (MRSZ)” – mondta Ponta a parlamentben.

Ezen a héten folytatódnak a bizalmatlansági indítvány benyújtását előkészítő tárgyalások – mondta tegnap Ludovic Orban, az NLP elnöke. A párt végrehajtó bizottságának ülését követően Orban úgy nyilatkozott, a beadványnak már van egy szövegváltozata, amelyhez beleegyezését adta az MRSZ, a Népi Mozgalom Párt (NMP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A szöveget a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE), illetve a Pro Romániának is elküldték, és várják hozzászólásaikat.
„Az NLP készen áll a bizalmatlansági indítvány mielőbbi benyújtására” – fogalmazott Orban, hozzátéve, a beadvány biztos sikere érdekében azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 233 támogató aláírást gyűjtenek össze.

Fontos az indítvány beterjesztésének időpontja is, valamint az erről való szavazás dátuma, ugyanis meg kell győződniük arról, hogy az aláírók közül senki nem hiányzik azon a napon a parlamentből. „Minden egyes hiányzás a bizalmatlansági indítvány sikerét veszélyezteti” – szögezte le az NLP vezetője. Orban kifejtette, miután az LDSZ ellenzékbe vonult, azt tartja a normális attitűdnek, hogy a volt kormánykoalíció kisebbik pártjának parlamenti képviselői egytől egyig aláírják és megszavazzák a beadványt. A Szociáldemokrata Párt (SZDP) egyes törvényhozói szintén hajlandóságot mutatnak az indítvány támogatására – tette hozzá Orban, aki szerint pártja készen áll a kormányzásra.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2019-09-17: Világfigyelő - :

Egekbe szökhet a kőolaj ára (Szaudi olajterminálok bombázása)

Kevesebb mint a felére csökkent Szaúd-Arábia napi olajkitermelése azután, hogy dróntámadás érte az Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját.
2019-09-17: Belföld - :

Kevesen regisztráltak az elnökválasztásra

Vasárnap éjfélig mintegy 80 ezer külföldön élő román állampolgár regisztrált a novemberi elnökválasztásra, ami jóval elmarad a legutóbbi választáson a külföldön élők által leadott szavazatszámtól – közölte tegnap az állandó választási hatóság.