Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szaudi olajterminálok bombázásaEgekbe szökhet a kőolaj ára

2019. szeptember 17., kedd, Világfigyelő

Kevesebb mint a felére csökkent Szaúd-Arábia napi olajkitermelése azután, hogy dróntámadás érte az Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját.

  • FOTÓ: REUTERS
    FOTÓ: REUTERS

Az amerikai kormány „csőre töltve” készen áll a válaszadásra a Szaúd-Arábia elleni támadások után – jelentette ki vasárnap esti Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök. „Van okunk azt hinni, hogy tudjuk, ki követte el, a bizonyítékoktól függően csőre töltve várunk, de még lássuk a (szaúdi) királyság álláspontját is arról, hogy szerintük ki hajtotta végre ezt a támadást, és milyen körülmények között haladjunk tovább” – írta a mikroblogban az amerikai elnök a szaúdi olajterminálok ellen szombaton elkövetett támadásra utalva.

A támadást a jemeni húszi lázadók vállalták magukra, de Washington szerint Irán állt a háttérben. Irán visszautasította és „óriási hazugságnak” nevezte vasárnap az Egyesült Államok vádját. A Forradalmi Gárda elitalakulat légierejének parancsnoka figyelmeztette Washingtont, hogy közel-keleti támaszpontjai és repülőgép-hordozói az iráni rakéták hatótávolságán belül vannak.

Trump egy másik mikroblogbejegyzésben tudatta: tekintettel arra, hogy a Szaúd-Arábia elleni támadásnak megvan a hatása az olajárakra, felhatalmazta az energetikai tárcát és az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék (SPR) megnyitására szükség esetén. Mint írta: meghatározott mennyiségű nyersolajról van szó, amely elég a piacok megfelelő ellátásához. Az amerikai sajtó már vasárnap délelőtt az energetikai minisztérium egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva közölt értesüléseket arról, hogy a kormány kész megnyitni a mintegy 645 millió hordónyi stratégiai olajtartalékának egy részét.

A Fehér Ház tanácsadója, Kellyanne Conway ugyanakkor vasárnap délelőtt a Fox televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy Trump továbbra sem zárja ki az iráni atomprogram újratárgyalásának lehetőségét a teheráni vezetéssel. Conway leszögezte ugyan, hogy a támadás „nem segíti” egy ilyen találkozó létrejöttét, de Trump „azért megfontolja ezt a lehetőséget is”. Amerikai sajtójelentések szerint az esetleges találkozóra Donald Trump és Hasszán Rohani iráni elnök között a héten, az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán kerülhet sor.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 67,28 dollárra emelkedett az ázsiai piacokon, 11 százaléknyit a pénteki záráshoz képest. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolaj-fajta ára szintén 10 százalékot meghaladó mértékben, hordónként 60,60 dollárra nőtt. Közvetlenül nyitás után mindkét típus ára magasabban is állt. A szaúdi olajkitermelés átmenetileg több mint a felére csökkent a dróntámadások óta. Világszinten ez ötszázalékos ideiglenes kínálatcsökkenést jelent.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2463
szavazógép
2019-09-17: Világfigyelő - :

Egymást okolják, amiért nincs megegyezés (Brexit)

Továbbra sem érkezett a brit kormánytól olyan javaslat, amely alternatívaként szolgálhatna az Egyesült Királysággal megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződéssel szemben – közölte az Európai Bizottság tegnap.
2019-09-17: Belföld - :

Küszöbön egy új bizalmatlansági indítvány

Victor Ponta, a Pro Románia Párt elnöke tegnap úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Viorica Dăncilă miniszterelnök nem jelenik meg legkésőbb szerdán a parlament előtt egy kormányátszervezési tervvel, a Pro Románia törvényhozói meg fogják szavazni a bizalmatlansági indítványt.