Hírsaláta

2019. szeptember 17., kedd, Belföld

LECSUKATNÁ AZ ADÓSOKAT. Egytől hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná Eugen Teodorovici pénzügyminiszter azokat, akik nem törlesztik idejében adótartozásaikat. A javaslatot a miniszter sürgősségi eljárásban terjesztette a szenátus elé.

A politikus elképzelése szerint szabadságvesztéssel járna, ha az állampolgárok nem fizetik béreik, nyugdíjaik, szerzői jogdíjaik és más jövedelmük utáni adóikat. A politikus javaslata a 2005-ben elfogadott, adócsalásra vonatkozó jogszabályt módosítaná. (Mediafax/Marosvásárhelyi rádió)

LESÚJTÓ ÁLLAPOTOK. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) nemrég közzétett felmérése szerint Romániában a lakások több mint egynegyedében nincs fürdőszoba vagy vécé. A 2018-ra vonatkozó adatok szerint a háztartások 73,6 százalékában van fürdőszoba, 72,2 százalékában pedig illemhely. Ez a városi és vidéki lakásokat egyben mutató adat, vidéken csak a háztartások mintegy felében van fürdőszoba és illemhely. Ráadásul minden hetedik házban és lakásban komolyabb gondok is rontják a lakhatás minőségét: a falak, a padló vagy az ablakkeretek romlott állapota vagy a falakat, padlót megtámadó penész. A családok 60,9 százaléka él családi házban, 37,9 százalékuk tömbházban lakik, a vidékiek 97,4 százaléka családi házban él. A családok 54,4 százaléka 3–5 szobás lakásban, 43,2 százalékuk 1–2 szobásban lakik. A városi családok 56,3 százaléka kicsi, 1–2 szobás lakásokban, a vidékiek több mint 70 százaléka 3 vagy annál több szobás lakásban él. (Főtér)

KIRABOLT NYUGDÍJPÉNZTÁR. Ismeretlen tettesek betörtek a hétvégén a Temes megyei nyugdíjpénztár épületébe, rendőrségi források szerint mintegy 200 ezer lejt loptak el. A rendőrséget tegnap reggel értesítették arról, hogy betörés történt, az ügyben nyomozás indult, a rendőrök a térfigyelő kamerák felvételei alapján próbálják az elkövetőket azonosítani. Tegnap reggel a nyugdíjpénztár zárva maradt a nagyközönség előtt, az intézmény vezetőségét a sajtó képviselőinek nem sikerült elérni. (Agerpres)

MOL GYERMEKGYÓGYÍTÓ PROGRAM. A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány tizenegyedik alkalommal hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító programot, az új kiírás meghirdetésére a Nagyváradi Emanuel Egyetemen került sor. A pályázaton különleges igényű gyermekek számára élmény- vagy művészetterápiás foglalkozásokat szervező civil szervezetek vehetnek részt. Az idei kiírás támogatási keretösszege 400 ezer lej, egy civil szervezet legtöbb 25 ezer lej támogatásban részesülhet. Az elmúlt 10 év alatt több mint 3 millió lejjel támogatott 190 pályázat révén több mint tizenegyezer gyermek számára biztosítottak terápiás foglalkozásokat. Az idei évtől kezdődően a pályázatokat on­line lehet benyújtani, a határidő 2019. október 12. A hatodik alkalommal kiosztott MOL Gyermekgyógyító díjat a temesvári Hors­Emotion Egyesület vehette át a 2018. évi, 10. kiírás során legjobban megvalósított pályázatért. (Transindex)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2019-09-17: Belföld - :

Mégsem indul a választáson

Visszalépett államelnöki jelölési szándékától Avram Iancu, a petrozsényi könyvtáros, aki arról híres, hogy átúszta a La Manche-csatornát, illetve végigúszott az egész Duna hosszán.
2019-09-16: Életmód - :

A szükséges minőségi alvás /X/

Bizonyára már sokunknál előfordult az, hogy reggel szinte fáradtabban hagyjuk el az ágyat, mint ahogy este lefeküdtünk. A rossz alvást kísérhetik még egyéb jellemzők is, amelyek mindegyike arra enged következtetni, hogy változtatnunk kell valamin, különben betegség lesz a vége.