A legszebb nap

2019. szeptember 20., péntek, Nyílttér

Nagy élmény volt a látvány is, az őszi napsütésben burrogó mintegy 30 Honda, Kawasaki, Yamaha stb. márkájú motorbicikli szelíd robogása, nyergükben a nagylelkű motorosokkal és utasaikkal, a fogyatékkal élőkkel.

Valamikor az egyik kis utast megkérdezték: – Milyen volt a motorozás? – Nagyon jó volt, nagyon szép volt. Ez volt a legszebb nap az életemben – felelte. Azóta már ötödször adatik ilyen „legszebb nap”, amelyet az idén is az Írisz Ház és az Erősdi László Ferenc Kulturális Egyesület szervezett meg a Diakóniai Keresztyén Alapítvány segítségével, minden résztvevő lelkesedésére és örömére.

Délelőtt 10 órakor gyülekeztünk az Írisz Ház udvarán. Ismerős, ismeretlen, mindenki vidáman üdvözölte egymást, megvolt a regisztráció, mindenki kapott ajándékba egy lehúzós emblémát. Jöttek a szebbnél szebb motorok, ki-ki kiválaszthatta, melyikkel utazik, beöltözés következett, és indult is az élménymotorozás Erősdre. Mi, segítők autókkal követtük a motorkaravánt. Az erősdi parókia udvarán kedves vendégszeretet, almás pite, friss kútvíz fogadott. A jókedvű élménybeszámoló, terefere, kínálmáció után a református templomba vonultunk akadálymentes istentiszteletre, ahol Ráduly Baka Zsuzsanna helybéli lelkipásztor üdvözölte az egybegyűlteket, majd Makkai Péter lelkipásztor, az Írisz Ház igazgatója köszöntött vidám hangulatban.

Az előfohász után a fiatalok éneke következett, mely mindannyiunk gondolatát tolmácsolta: „A mélységből szólok hozzád, halld meg, Uram, hangomat, sötétségből vágyódom a világosságba, élő vizet keres a lelkem, ajándékul új éneket írj a szívembe, halld meg, Uram, hangomat!” Az igeolvasás a házasságtörő asszonyról szólt, amit egy fiatal lány olvasott fel. A történetet különösen dolgozták fel, interaktív módon, mert miért ne lehetne a templom egy irgalmas hely, ahol mindenki elmondja meglátásait és levonhatja a tanulságot, hiszen mindannyian követünk el hibákat, szívünk tele van a bűnök fekete foltjaival, de van kegyelem és lehetőség a jóvátételre. „Még a bűnösöknek is meg kell kegyelmezni!” – szól a tömegből egy hang. A bűnöktől meg kell szabadulni, mert a bűnök lehúznak. Ott van Jézus a bűntelen, tiszta szívű, ki nem vádol, feloldozó szeretetével mindent újra lehet kezdeni.

Hálaének következett és közös ima. A padokon ott a nagybetűs segítő szöveg: „Uram, irgalmazz, Urunk, bocsáss meg ne­künk, Urunk, részeltess a te kegyelmed ajándékában! Ámen.” Az áldás után Szilágyi Nagy Imola szervező mindenkinek köszönetet mondott egy-egy szép emléklappal, kitűzővel. Készült egy közös fotó is az egész csoportról.

A templomból a helyi kultúrotthonba mentünk, ahol terített asztal várt mindenkit. Elkészült két óriási bográcsban a finom eledel, húsból és székely pityókából, finom savanyúsággal. És hogy ne csak szép, kellemes, de édes is legyen ez a nap, a Rád is szükség van elnevezésű program munkatársai, az ikafalvi lelkes kis csapat almás sütivel és kürtős­kaláccsal fejelte meg a traktát. Ebéd után visszamotoroztunk az Írisz Ház udvarára, ahol még egy közös fotó készült, szívélyes búcsút vettünk, és egy nagyszerű élménnyel indultunk haza.

Újra megtapasztaltuk, hogy milyen jó érzés másokért tenni, dolgozni, segíteni.

Nagyoláh Ilona nyugdíjas tanítónő

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 316
szavazógép
2019-09-20: Nyílttér - :

Nekünk is jobban kell tisztelnünk Úzvölgyét (Mai levelünk)

Az idén is megemlékeztünk az 1944. augusztus 26-i szovjet betörésről. A jelenlevők létszáma ezúttal jelentősen meghaladta az előző évekét – lehet, hogy ehhez a temető meggyalázása is hozzájárult – , de lehettünk volna többen is, főleg Háromszékről. Voltak ott anyaországi és felvidéki magyarok is elég sokan. A temető megközelítése most jóval könnyebb,  rövidebb, és (a port leszámítva) elég jó úton lehet odajutni Csíkszentmárton  felől.
2019-09-20: Nyílttér - :

És a Gyár utca mikor kerül sorra? (Visszajelzés)

A szeptember 18-ai Háromszékben Forgalomátszervezést javasolnak címmel megjelent írásban olvastam, hogy az Ág utcai munkálatok kezdete óta elfogadhatatlanul megnőtt a forgalom és a gyorshajtók száma a Textil sétányon, ezért megoldást kellene találni a sétány tehermentesítésére. A meglátások szerint a Gyár utcát kellene kétirányúvá tenni, és ezzel a gondok meg is szűnnének a szomszédos utcácskában. Az már nem lenne baj, ha a Gyár utcai lakók szenvednék el a plusz megterhelést!