Katalán szeparatistákat vettek őrizetbe

2019. szeptember 24., kedd, Világfigyelő

Erőszakos cselekmények előkészítésének gyanújával kilenc katalán szeparatistát vettek őrizetbe a hatóságok tegnap reggel több Barcelona környéki településen.

  • Spanyol rendőrök és csendőrök. Fotó: EPA
    Spanyol rendőrök és csendőrök. Fotó: EPA

Tíz helyszínen tartottak házkutatást a csendőrök, amelyek során feltételezhetően robbanószerkezetek gyártására alkalmas anyagokat találtak és foglaltak le. A nyomozás célja annak kiderítése, hogy a gyanúsítottak mennyire voltak felkészültek esetleges támadásokra. A gyanúsítottak a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoporthoz köthetők. A független katalán köztársaság azonnali megteremtését követelő CDR tavaly márciusban tűnt fel, miután lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt a legfelsőbb bíróság vádat emelt 25 katalán politikus ellen. A csoport elégedetlen a jelenlegi függetlenségpárti katalán kor­mánnyal is, egy évvel ezelőtt Quim Torra elnök lemondását követelték. Tiltakozó akcióik során több alkalommal is közutak forgalmát blokkolták élőlánccal, barikádokkal, felgyújtott autógumikkal, továbbá mások által szervezett békés tüntetéseket zavartak meg a szervezet kapucnis, arcukat eltakaró tagjai. A CDR utcai mozdulásokra, tiltakozásokra készül a katalán függetlenségi vezetők elleni perben októberben várható ítélet miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2019-09-24: Világfigyelő - :

Az EU főtárgyalója elégedetlen az új brit javaslatokkal (Brexit)

Elégedetlen a brit európai uniós (EU) tagság megszüntetéséről (brexit) zajló tárgyalások EU-s vezetője, Michel Barnier a kiválási szerződés módosítására tett új brit javaslatokkal.
2019-09-25: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Háromszék gazdasága a fejlődés és a munkaerőhiány között (Top 2018)

Forgalom és nyereség szempontjából is jól teljesítettek tavaly a Háromszéken működő készruhagyárak, és bár továbbra is ezek a legnagyobb foglalkoztatók, legtöbbjük munkaerő-veszteséggel szembesült. A vezető háromszéki vállalkozásokra vonatkozó adatokat a megyei kereskedelmi és iparkamara tette közzé a napokban, a legeredményesebb cégeket pedig október 10-én díjazzák a sepsiszentgyörgyi Leonor Ballroom rendezvényteremben.