EnergiaiparÉrtékes kontinentális talapzat

2019. szeptember 25., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A befektetők számára kedvezően módosítaná a román kormány a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő törvénytervezetet, az erről szóló módosító indítványt múlt hét végén tette közzé az energiaügyi minisztérium az intézmény honlapján.

  • Fotó:  e-nergia.ro
    Fotó: e-nergia.ro

A tervezet több kedvező intézkedést, lényegében adócsökkentést irányoz elő, az indoklás szerint ugyanis a tengeri talapzatban rejlő nyersanyag kitermelése kockázatos, a módosításokkal pedig növelni akarják Románia vonzerejét a befektetők számára. A bukaresti kormány tavaly fogadta el a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő jogszabályt, amit azonban az érdekelt beruházók, az osztrák OMV-Petrom és az amerikai ExxonMobil számára kedvezőtlen formában szavazott meg a parlament Liviu Dragnea akkori szociáldemokrata pártelnök javaslatára. Emiatt az ExxonMobil azt a lehetőséget is lebegtette, hogy kivonul a projektből. A befektetők még nem hoztak döntést a kitermelés elkezdéséről. A fekete-tengeri földgáz kitermelését nemrég Donald Trump amerikai elnök is sürgette, amikor hivatalában fogadta Klaus Iohannis államfőt. Az ügy politikai hátteréhez tartozik, hogy a tervezet néhány nappal Viorica Dăncilă miniszterelnök amerikai látogatása előtt jelent meg, és a tervek szerint Mike Pence amerikai alelnökkel energetikai témakörben is megállapodást írnak alá.

Az Inscop Research közvélemény-kutató szintén múlt hét végére időzítette annak a felmérésnek a közzétételét, amely a lakosság energetikai kérdésekben kinyilvánított álláspontját vizsgálta. A megkérdezettek 75,6 százaléka értett egyet a fekete-tengeri földgáz kitermelésével, 14,7 százalék ellenezte. A legtöbb megkérdezett (37 százalék) úgy vélte, hogy így a romániai lakosság előnyösebb áron jutna gázhoz, 17,6 százalék Románia energiafüggetlenségének elnyerését látja ezáltal megvalósíthatónak. A megkérdezettek fele szerint az oroszok húznák a legtöbb hasznot abból, ha a nyersanyagot nem termelik ki. A válaszadók 54 százaléka úgy véli, hogy amennyiben Románia több gázt termel ki, mint amennyit elfogyaszt, a fölösleget raktározza el, 40 százalék az eladása mellett foglalt állást. A megkérdezettek 65,9 százaléka ugyanakkor a cernavodai atomerőmű két újabb reaktorának megépítését is támogatja, 22,6 százaléka ellenzi.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt. Tavaly magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román–magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. (Fer–MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2019-09-25: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Háromszék gazdasága a fejlődés és a munkaerőhiány között (Top 2018)

Forgalom és nyereség szempontjából is jól teljesítettek tavaly a Háromszéken működő készruhagyárak, és bár továbbra is ezek a legnagyobb foglalkoztatók, legtöbbjük munkaerő-veszteséggel szembesült. A vezető háromszéki vállalkozásokra vonatkozó adatokat a megyei kereskedelmi és iparkamara tette közzé a napokban, a legeredményesebb cégeket pedig október 10-én díjazzák a sepsiszentgyörgyi Leonor Ballroom rendezvényteremben.
2019-09-25: Pénz, piac, vállalkozás - :

Dézsafürdő-készítő tanfolyam

Vidékfejlesztési programja keretén belül dézsafürdő-készítő tanfolyammal folytatja képzéssorozatát az AgroSIC Közösségek Közti Társulás október 25–27. között.