Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

1944. szeptember 26.A szárazajtai magyarellenes mészárlás

2019. szeptember 26., csütörtök, História

Ma 75 éve történt a magyarellenes mészárlás Szárazajtán. 1944. szeptember 26-án az erdővidéki faluban a Iuliu Maniu Erdélyi Önkéntes Ezred Gavril Olteanu vezette brassói különítménye tizenkét helybéli magyart végzett ki – közülük kettőt lefejezett –, egyet súlyosan megsebesített, néhányat pedig súlyosan bántalmazott.

  • Az áldozatok emlékműve – Vargha Mihály alkotása. Albert Levente felvétele
    Az áldozatok emlékműve – Vargha Mihály alkotása. Albert Levente felvétele

A magyarok ellen az volt a mondvacsinált vád, hogy fegyveresen segítették a németeket a falu térségében 1944. szeptember 4-én kibontakozott román–német katonai összecsapásban. Ezt megelőzően Románia 1944. augusztus 23-i átállása nyomán a szovjet és a román csapatok gyors előrenyomulásba kezdtek, szeptember 2-án pedig román csapat fészkelte be magát Szárazajta térségében. Az egység két nap múlva egy visszavonuló kisebb német csoporttal tűzharcba keveredett, az összetűzés mindkét oldalról áldozatokat követelt, néhány szárazajtai román lakos pedig a helybeli magyarokat tette felelőssé tizenhárom román katona életéért.

Sepsiszentgyörgy szeptember 8-i elestét követően a román csapatok vissza­tértek és a szovjetekkel közösen újra megszállták Szárazajtát, de nincs adat arról, hogy ezek a helyi magyarokat vétkeseknek találták volna az elesett román katonák ügyében. A magyarok vétkességét az 1954-ig elhúzódó ún. Szárazajta-per során meghallgatott román katonatisztek, illetve román katonai források sem tudták megerősíteni. A feltevések, a hallomásból szerzett információk, valamint a korábbi sérelmek viszont elegendőknek bizonyultak ahhoz, hogy a Gavril Olteanu vezette brassói Maniu-gárda néhány szárazajtai román lakos közreműködésével 1944. szeptember 25-én éjszaka megtervezze, majd másnap reggel végrehajtsa a vérengzést.

A gárdisták saját otthonában lőtték meg a 34 éves Gecse Bélát, a 35 éves Málnási Józsefet, az iskolaudvarba erőszakkal összeterelt falunépe szeme láttára lefejezték a Nagy fivéreket, a 21 éves Sándort és a 25 éves Andrást. Ugyanott agyonlőtték a 49 éves Szép Albertet és feleségét, az 50 éves Málnási Reginát, a 38 éves Tamás Lászlót, a 38 éves Elekes Lajost, a 42 éves Szép Bélát, a 62 éves Németh Gyulát, a 62 éves Szabó Béniámot és az 51 éves Németh Izsákot. Sortüzet lőttek még a 39 éves Nagy D. Józsefre, akinek a lövések egyike csak a fogsorát roncsolta szét, sebeiből pedig felépült.

A tragédia 50. évfordulóján a falu központjában emlékművet avattak. Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész alkotása az áldozatokat jelképező alsórákosi bazaltoszlopokból áll.

(Benkő Levente
Intés a gyűlölet ellen című írása nyomán)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2460
szavazógép
2019-09-26: Sport - :

Hét dobogós helyezés (Speciális olimpia)

Az ifjú Csíki Sándor által felkészített sepsiszentgyörgyi sportolók hét dobogós helyezéssel fejezték be a szeptember 20–22. között Déván és Vajdahunyadon megtartott román Speciális Olimpiai Játékok tizenhatodik kiírását.
2019-09-26: História - :

A kalandozó magyarok első győzelme (899. szeptember 24.)

„A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”
(Imádság a kalandozások korából)