Megjelent a Folker együttes új gyermeklemeze

2019. szeptember 28., szombat, Közélet

Népmeséinkben az ész, az igazság és a jóság győz az erő, a hamis és a gonosz fölött, és így van ez a sepsiszentgyörgyi Folker együttes legújabb mesés-zenés albumában is, ahol a földön és a vízben élő, szelet vető és tüzet hányó sárkányok ereje sem elég ahhoz, hogy túljárjanak Gyurka legény eszén. Az együttes a moldvai csángó népzenéből válogat az Eszes Gyurka és az ezmók című gyermeklemezéhez, a mesébe ágyazott dalokat a hétvégi sepsiszentgyörgyi őszi vásárban ismerheti meg a közönség.

  • Fotó: Vargyasi Levente
    Fotó: Vargyasi Levente

Gyurka legény hazafelé tartott tekergéséből, de amikor már szinte elérte a faluja határát, hirtelen olyan sötét és hideg lett, hogy az embereknek még a szava is megfagyott. A szörnyű nagy Ezmó elrabolta a Napot, és a király kihirdette, hogy aki visszahozza, azt megjutalmazza. Gyurka is szerencsét próbált.

A moldvai csángó muzsika választása nem véletlen, hiszen a Folker együttes gyakran zenél gyermektáncházakban, ahol igen népszerűek a botosánkák, magyaroskák, szerbák, és a gyermekek kedvencei közé tartoznak a furulyával kísért lánctáncok, vetélkedős játékok. A mese, ének, mondóka, csujogatás, találós kérdés, ballada és a moldvai muzsika olyan birodalomba vezet, ahol a kincsek nem aranyból vannak, mégis fénylenek. Benkő Éva, Csibi Szabolcs, Fazakas Albert, István Ildikó, Kelemen István, Lőrinczi Zsolt, Melkuhn Róbert, Mihály Pál és tizenkét gyermek olyan hanglemezt készített, amely ízig-vérig a miénk.

A Folker együttes új mesés-zenés albuma és a Kolumbán Hanna illusztrációival, Vargyasi Levente fotóival gazdagított kísérőfüzet – amelyben a mese- és énekszövegek nyomtatásban is követhetőek – összetett kiadvány, amely nem csak hallgatásra és olvasásra alkalmas. A Gyurkamese életre kelthető gyermekközösségekben, ahol a résztvevők Gyurkával együtt járhatják be azt az utat, amelyen akadályok nehezítik a célba jutást, de a végén minden jóra fordul. A népi bölcsesség erejével győz a jó a rossz fölött, és ahol ennek diadalát ülik, ott örömükben virágot ültetnek az emberek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2019-09-28: Belföld - :

Közösen lépnek az erdélyi magyar szervezetek (Autonómia-kerekasztal Kolozsváron)

Közös cselekvési tervről beszéltek tegnap Kolozsváron az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői. A Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrejött autonómia-kerekasztal résztvevői egy 12 pontos munkaanyagról kezdték meg a tárgyalásokat, és közös nyilatkozatban rögzítették, hogy az Európai Unió újonnan felálló intézményrendszerénél kezdeményezik és támogatják a Kalmár Ferenc és Szili Katalin által megfogalmazott, az őshonos nemzeti közösségekre vonatkozó öt alapelv elfogadását.
2019-09-28: Közélet - :

Színes iskolafal

Maradandó nyoma is van Sepsiszentgyörgyön a hetedik pulzArt kortárs művészeti fesztiválnak: a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum egyik utca felőli falán két magyarországi művész, TransOne és mr.zero óriásfestménye tekint le múlt hét óta a járókelőkre.