Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Autonómia-kerekasztal KolozsváronKözösen lépnek az erdélyi magyar szervezetek

2019. szeptember 28., szombat, Belföld

Közös cselekvési tervről beszéltek tegnap Kolozsváron az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői. A Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrejött autonómia-kerekasztal résztvevői egy 12 pontos munkaanyagról kezdték meg a tárgyalásokat, és közös nyilatkozatban rögzítették, hogy az Európai Unió újonnan felálló intézményrendszerénél kezdeményezik és támogatják a Kalmár Ferenc és Szili Katalin által megfogalmazott, az őshonos nemzeti közösségekre vonatkozó öt alapelv elfogadását.

  • Fotó: Krónika
    Fotó: Krónika

Megerősítették ugyanakkor elkötelezettségüket a politikai szervezetek vezetői által 2018. január 8-án aláírt együttműködési megállapodásban foglalt célok megvalósítása mellett. A kerekasztal résztvevői közölték: egyhangúan támogatják a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését, és minden európai polgárt arra kérnek, hogy írja alá a dokumentumot. Támogatják a román–magyar megbékélést szolgáló kezdeményezéseket, és tisztelettel adóznak az 1989-es temesvári események 30. évfordulója előtt.

A nyilatkozatot az RMDSZ részéről Székely István ügyvezető alelnök, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) részéről Toró T. Tibor ügyvezető elnök, a Magyar Polgári Párt (MPP) részéről Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) részéről Zakariás Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács részéről pedig Izsák Balázs elnök írta alá.

Az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői az autonómia-kerekasztal júliusi ülésén állapodtak meg arról, hogy szeptember végéig cselekvési tervet dolgoznak ki a következő két év operatív együttműködéséről.

Az őshonos nemzeti közösségekre vonatkozó öt alapelvet Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa ismertette júliusban Tusványoson. Alapelvnek tekintette, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek kérdése nem belügy, hanem európai ügy, hogy védeni kell a nemzeti identitást, és hogy ehhez az egyéni és kollektív jogokat is el kell ismerni, hogy a nemzeti identitás nem feltétlenül jár együtt az állampolgársággal, és hogy az őshonos közösségek az államok alkotórészei kell hogy legyenek.

A 2018. január 8-án aláírt közös nyilatkozatban az RMDSZ, az EMNP és az MPP elnöke rögzítette, hogy száz évvel a Gyulafehérvári Nyilatkozat után készek egy új kezdetre, amelyhez partnerséget ajánlanak a román társadalomnak, és tiszteletet is kérnek a részéről. Közölték, hogy Székelyföld területi autonómiáját Székelyföld történelmi határai között képzelik el, és az autonóm Székelyföldön a magyar nyelvnek egyenrangúnak kell lennie a román nyelvvel. A pártok közös céljuknak tekintették a Partium történelmi régió sajátos, kétnyelvű közigazgatási jogállásának kialakítását és az egész romániai magyarságot érintő kulturális autonómia elérését is.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 831
szavazógép
2019-09-28: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Dicstelen vég

Itt a vég. Süllyed a Szociáldemokrata Párt, menekül, aki tud, és elnöke, akinek higgadt fejjel kellene intézkednie, nem is érti, hogy mi történik.
2019-09-28: Közélet - Fekete Réka:

Megjelent a Folker együttes új gyermeklemeze

Népmeséinkben az ész, az igazság és a jóság győz az erő, a hamis és a gonosz fölött, és így van ez a sepsiszentgyörgyi Folker együttes legújabb mesés-zenés albumában is, ahol a földön és a vízben élő, szelet vető és tüzet hányó sárkányok ereje sem elég ahhoz, hogy túljárjanak Gyurka legény eszén. Az együttes a moldvai csángó népzenéből válogat az Eszes Gyurka és az ezmók című gyermeklemezéhez, a mesébe ágyazott dalokat a hétvégi sepsiszentgyörgyi őszi vásárban ismerheti meg a közönség.