Búcsú a nyártól

2019. szeptember 30., hétfő, Közélet

Ilyen szépen is lehet búcsúzni a nyártól: hangos gyermekkacajjal, pergő muzsikával, finom harapnivalóval. Kimegy a sepsiszentgyörgyi polgár a főtérre, ahol mindig történik valami, szemügyre veszi a kínálatot – ismerősek már a portékák, de azért mindig akad valami, amit haza lehet vinni, egy friss lekvár vagy zakuszka, ami sokkal inkább a szájunk íze szerint készül, mint a bolti, egy csinos kosár, egy puha bunda, új teáscsésze, és olvasnivaló is, mert nyúlnak már az esték – találkozik néhány ismerőssel és leül beszélgetni a mellényt legomboló napsütésben.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Vagy kártyázni. A szülők, nagyszülők egyik szeme az apróságokon – a szalmavárban hancúroznak, ez a nap fénypontja –, a másik az órán, le ne késsék a kiszemelt színpadi produkciót. Meg kell nézni a méheket is, ilyent még a felnőttek se nagyon láttak, két üveglap között készül a finom méz, a színpadon pedig el is mondják, hogy miféle csodaélelmiszer ez. Elég sokféle csodát sorakoztatott fel az idei őszi vásár, amihez már úgy hozzászoktunk, nem is hisszük, hogy csak kilencedik volt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2242
szavazógép
2019-09-30: Közélet - Váry O. Péter:

Erdővidék legjelesebbje szobrot kapott Baróton (Benedek Elek emlékév)

A Benedek Elek Emlékév legkiemelkedőbb rendezvényeire került sor tegnap Baróton és Kisbaconban: Erdővidék központjában Elek apó szobrát avatták fel, szülőfalujában pedig az emlékház ötvenéves fennállását ünnepelték. 2019 hármas évforduló okán vált Benedek Elek Emlékévvé: 160 éve született, 90 éve halt meg a nagy mesemondó, az általa épített Mari-lak pedig, ahol élete utolsó éveit élte, félszáz esztendeje vált múzeummá és zarándokhellyé.
2019-09-30: Máról holnapra - Mózes László:

Medveveszély, még meddig?

Emberre támadt a medve Háromszéken. A nagyvad térségünkben eddig sorozatosan gazdaságokban, településeken garázdálkodott, pár medve nemrég még egy bálványosi szálloda élelmiszerraktárába és konyhájába is betört, de a lakókat mostanig nem bántotta. Pánikot, félelmet, riadalmat és keserűséget bőséggel okozott, ám most egy Kisborosnyó határában lévő esztenától elfutva egy házából kilépő férfit megsebesített. Az áldozat kórházba került, de nincs életveszélyben.