Medveveszély, még meddig?

2019. szeptember 30., hétfő, Máról holnapra
Mózes László

Emberre támadt a medve Háromszéken. A nagyvad térségünkben eddig sorozatosan gazdaságokban, településeken garázdálkodott, pár medve nemrég még egy bálványosi szálloda élelmiszerraktárába és konyhájába is betört, de a lakókat mostanig nem bántotta. Pánikot, félelmet, riadalmat és keserűséget bőséggel okozott, ám most egy Kisborosnyó határában lévő esztenától elfutva egy házából kilépő férfit megsebesített. Az áldozat kórházba került, de nincs életveszélyben.

Csupán a megye területén is számos nyúlványa van a medveügynek. Legáltalánosabb a településeken, illetve környékükön okozott károk özöne, melyeket nem lehet legyintve elintézni azzal, hogy szegény macinak beszűkítették az életterét a galád erdőirtók. A bajok 2016-tól szinte folyamatosan szaporodnak, akkor ugyanis természet- és környezetvédelmet mímelve a Cioloş-kabinet megtiltotta a barna medve vadászatát, s ezáltal a populáció aránytalan növekedésnek indult, a nagyvad számos egyede közelebb húzódott a lakott településekhez, viselkedésük megváltozott. Bálványoson például olyannyira abszurddá fajult a helyzet, hogy hétvégi házak tucatjai váltak lakhatatlanná, mert betörnek oda a medvék, köszönik szépen, otthon érzik magukat az ingatlanokban. Ez tarthatatlan, ilyen a civilizált világban aligha fordul elő.

Persze, ismételten rögzíthető, hogy a medve természeti értéket jelent, ám mint minden értékkel, ezzel is kell tudni bánni, hiszen könnyen elkótyavetyélhető. De érdemes szem előtt tartani a fontossági sorrendet is, hiszen legfontosabb mégis az emberi élet biztonsága, az ember maga, s nem a vad. És nem jelentéktelenek az ember értékei, javai sem, munkájának eredménye. Nem elfogadható tehát, hogy gazdaságok, otthonok sokaságát veszélyeztesse, nem elfogadható, hogy egy dilettáns módon kezelt természetvédelmi ügy a végletekig eltorzuljon. Eközben a felelőtlenül kezelt medveügyben legszomorúbb a hatóságok és az állam tehetetlensége, közönye, hiszen elképzelhetetlen, hogy a medve értékesebb legyen, mint az emberi élet. Mifelénk pontosan ez az áldatlan állapot honosodott meg, ma ott tartunk, hogy a biztonságnál, az emberi életnél előbbre való a medve, köszönhetően az álérveknek és az emocionális jajongásoknak is.

Hosszú tétlenség után a szenátus végre döntött arról, hogy öt évre feloldanák a medvevadászat tilalmát, ám hosszú az út, míg ez a határozat jogerőre emelkedik. Az eddigi lépések az RMDSZ sikerét is jelentik e téren, ám a Mentsétek meg Romániát Szövetség egyik képviselője, Allen Coliban máris ágál e kezdeményezés ellen, az Európai Bizottsághoz kíván fordulni, mert szerinte minden jól van úgy, ahogy van. Ezzel mintegy jelzi a macizók népes táborának, folytassák csak az ellenkezést, a tényekkel való szembenézés helyett építgessék továbbra is légváraikat. Pedig a mostani állapot tarthatatlan, fontos lenne megnyugtatóan rendezni a medveügyet, hiszen állandósult a veszélyhelyzet, gyarapodnak a károk, sokan már az erdőbe is félnek kimenni. És akik ezt tétlenül nézik, ismételten és folyamatosan megalázzák, semmibe veszik mindazokat, akik megoldásban bíznak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2019-09-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Búcsú a nyártól

Ilyen szépen is lehet búcsúzni a nyártól: hangos gyermekkacajjal, pergő muzsikával, finom harapnivalóval. Kimegy a sepsiszentgyörgyi polgár a főtérre, ahol mindig történik valami, szemügyre veszi a kínálatot – ismerősek már a portékák, de azért mindig akad valami, amit haza lehet vinni, egy friss lekvár vagy zakuszka, ami sokkal inkább a szájunk íze szerint készül, mint a bolti, egy csinos kosár, egy puha bunda, új teáscsésze, és olvasnivaló is, mert nyúlnak már az esték – találkozik néhány ismerőssel és leül beszélgetni a mellényt legomboló napsütésben.
2019-09-30: Világfigyelő - :

Újraválasztották Orbán Viktort (Fidesz-kongresszus)

Újraválasztották a küldöttek Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökévé vasárnap a kormánypárt 28., tisztújító kongresszusán Budapesten. Újraválasztották alelnöknek Novák Katalint, Kubatov Gábort és Németh Szilárdot, a tisztségről leköszönő Gulyás Gergely helyére pedig Kósa Lajost választották meg.