Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Áttörés Kelet-Ukrajnában

2019. október 3., csütörtök, Világfigyelő

A háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBSZ képviselőiből álló minszki összekötőcsoport találkozóján a felek egyeztettek arról, miként alkalmazzák a Donyec-medencei szakadár területeken történő választások lebonyolításáról szóló, úgynevezett Steinmeier-formulát az ukrán jogrendszerben – közölte kijevi sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hasonlóan nyilatkozott Borisz Grizlov különmegbízott, az orosz küldöttség vezetője.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Az ukrán államfő szerint a formulát a későbbiekben be kell építeni egy, a Donyec-medence különleges státuszáról készülő új törvénybe, amely most még nem létezik. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a különleges státust csak azután vezetik be állandó jelleggel, miután a szakadár területeken az ukrán alkotmánynak, az ukrán törvényeknek megfelelően megtartották a választásokat, azokat az EBESZ a nemzetközi normák szempontjából megfelelőnek találta, és erről jelentését közzétette. A megállapodás ténye azért lényeges, mert a Kreml korábban a Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula írásban való elfogadásához kötötte Vlagyimir Putyin elnök részvételét a politikai rendezés érdekében létrehozott „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – tervezett csúcstalálkozóján. Ennek a forgatókönyvnek az értelmében Ukrajnának törvényt kell elfogadnia a Donyec-medence különleges státusáról, s annak ideiglenes jelleggel a szakadár területeken megtartandó választások napján kell hatályba lépnie, állandó jelleggel pedig azt követően vezetnék be a jogszabályt, hogy az EBESZ kihirdeti a választások hitelesített eredményét.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 704
szavazógép
2019-10-03: Belföld - :

Újabb Iohannis–Dăncilă csörte

Klaus Iohannis államfő figyelmezteti Viorica Dăncilă miniszterelnököt: alkotmánysértést követ el, ha Románia nevében újabb európai biztosjelöltet nevesít anélkül, hogy előzőleg konzultálna vele, és megszerezné jelöltje számára a parlament jóváhagyását. Viorica Dăncilă szerint a képmutatás csúcsa, hogy Iohannis az alkotmány megsértéséről beszéljen.
2019-10-03: Világfigyelő - :

Megszületett a brit javaslat (Brexit)

Az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását javasolta tegnap az Európai Uniónak a brit kormány. Az Európai Bizottság szerint a javaslatnak vannak pozitív elemei, de hiányosságai is, amelyekről tárgyalni kell.