Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vajdasági magyar lett a jelentéstevő

2019. október 4., péntek, Világfigyelő

Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét választották meg az Európa nyelvi, etnikai, kulturális és nemzeti sokszínűségének megóvásáért felelős jelentéstevőnek az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése őszi ülésszakán.

Az Európa Tanács kisebbségekre vonatkozó legfontosabb dokumentuma az 1995-ben elfogadott Kisebbségi Keretegyezmény. A jelentéstevő feladata most az, hogy az erről szóló indítvány alapján megvizsgálja, a Kisebbségi Keretegyezményt ratifikáló országok megfelelően alkalmazzák-e a keretegyezményben foglaltakat, tehát a kisebbségekhez tartozók hogyan érzik magukat, érzik-e, hogy változott valami – mondotta Kovács Elvira tegnap Belgrádban. „Megvizsgáljuk, hogy bizonyos országok módosították-e a törvényeiket, alkalmazzák-e a változásokat” – hangsúlyozta.

Elmondta, a vonatkozó indítványt azt követően adták be, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése őt választotta meg az esélyegyenlőségi és diszkriminációellenes bizottság elnökének. Akkor egy baszk kisebbségi jelentéstevőt neveztek ki, ám – mivel a jövő év közepéig el kell készülnie a jelentésnek – a hatékonyság növelése érdekében Miren Gorrotxategit most Kovács Elvira váltotta a poszton.

Kovács Elvira felhívta a figyelmet arra, hogy decemberben már szerveznek meghallgatásokat, és néhány országba is ellátogat, hogy felmérje a helyzetet, a jelentés pedig a jövő év közepére készülhet el. Hozzátette: miután az ET Parlamenti Közgyűlése elfogadja a jelentést, az a Miniszterek Tanácsa elé kerül, majd az elfogadott határozatot ajánlások formájában továbbítják a tagállamoknak. Ezek azonban sajnos nem kötelező érvényűek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 705
szavazógép
2019-10-04: Világfigyelő - :

A német egységfolyamat nem ért véget

Németország egységének megteremtése nem egyenlő az államiság egységének helyreállításával, és a németek egysége nem egy elért állapot, hanem továbbra is zajló folyamat – mondta Angela Merkel német kancellár tegnap Kielben az újraegyesítés 29. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
2019-10-04: Világfigyelő - :

A visegrádiak sikere

A visegrádi négyek eddigi együttműködésének egyik nagy sikere, hogy megakadályozták a migrációs kvóták elfogadását, valamint Frans Timmermans megválasztását az Európai Bizottság élére – jelentette ki Miloš Zeman cseh köztársasági elnök tegnap a visegrádi államfők csúcstalálkozója után a Prágához közeli Lányban nemzetközi sajtótájékoztatón.