Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A visegrádiak sikere

2019. október 4., péntek, Világfigyelő

A visegrádi négyek eddigi együttműködésének egyik nagy sikere, hogy megakadályozták a migrációs kvóták elfogadását, valamint Frans Timmermans megválasztását az Európai Bizottság élére – jelentette ki Miloš Zeman cseh köztársasági elnök tegnap a visegrádi államfők csúcstalálkozója után a Prágához közeli Lányban nemzetközi sajtótájékoztatón.

A kétnapos tanácskozáson Miloš Zeman cseh elnök meghívására Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Zuzana Čaputová szlovák államfő vett részt a házigazda mellett. A második napon csatlakozott hozzájuk Borut Pahor szlovén és Aleksandar Vučić szerb elnök is.

Zeman elmondta: a V4-ek uniós együttműködése mellett a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák államfő kiemelten foglalkozott a brexittel is, annak várható hatásaival. „Egyetértettünk abban, hogy a kialakult helyzetért az Európai Bizottság és Nagy-Britannia egyaránt felelősséget visel” – szögezte le. Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő újságíróknak elmondta: Nagy-Britannia tervezett kilépését illetően az Európai Unióból a négy visegrádi államfő a megbeszéléseken egybehangzóan úgy vélte, hogy jelenleg még a brexit összes változata lehetséges. A V4-ek egyetértettek abban, hogy készek támogatni London esetleges kérését a kilépés további elhalasztására.

A találkozó harmadik témája a Nyugat-Balkán és az EU viszonya volt. Miloš Zeman hangsúlyozta, hogy a V4-ek egyhangúlag támogatják Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz. Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint előrehaladás Szerbia csatlakozása kérdésében „pozitív jelzés” lehetne a közvélemény felé abban az időben, amikor Nagy-Britannia távozni készül az EU-ból.

„Megmutathatja, hogy az EU a brexit ellenére is egy jó projekt, és van érdeklődés a tagság iránt” – jegyezte meg Duda. Borut Pahor szlovén államfő rámutatott arra, hogy a Nyugat-Balkán csatlakozása az EU-hoz „csökkenti a biztonsági kockázatokat Európában”. Zuzana Čaputová szlovák államfő emlékeztetett: a visegrádi csoport azért jött létre, hogy a négy ország segítse egymást. „Arról beszéltem, hogy konkrét javaslatokkal kell előállnunk, mert csak ezzel tudunk szövetségeseket találni érdekeink támogatására” – fogalmazott a sajtó­értekezleten Čaputová.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2019-10-04: Világfigyelő - :

Vajdasági magyar lett a jelentéstevő

Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét választották meg az Európa nyelvi, etnikai, kulturális és nemzeti sokszínűségének megóvásáért felelős jelentéstevőnek az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése őszi ülésszakán.
2019-10-04: Világfigyelő - :

Trump nem tágít

Ukrajnának és Kínának ki kellene vizsgálnia Joe Biden és a fia üzleti ügyeit – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak a Fehér Ház kertjében tegnap reggel, mielőtt Floridába indult egy kampányrendezvényre.