Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Trump nem tágít

2019. október 4., péntek, Világfigyelő

Ukrajnának és Kínának ki kellene vizsgálnia Joe Biden és a fia üzleti ügyeit – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak a Fehér Ház kertjében tegnap reggel, mielőtt Floridába indult egy kampányrendezvényre.

„Azt gondolom, hogy ha tisztességesek, akkor szélesebb körű vizsgálatot indítanak Bidenék ügyeinek feltárására” – fogalmazott az elnök az ukránokra utalva, és egyben Kínát is nyomozás megindítására sürgette Joe Biden és fia kínai üzleteinek ügyében. Az elnök a legártatlanabb beszélgetésnek nevezte a júliusban Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetését, amelyre hivatkozva a demokrata párti képviselők megindították az alkotmányos felmentésének folyamata (impeachment) előtti szükséges vizsgálatokat. Az elnök ismételten kacsának minősítette e vizsgálatokat és a kezdődő képviselőházi meghallgatásokat.

Mint ismert, a képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi a múlt héten jelentette be, hogy névtelen bejelentés nyomán vizsgálatot indítanak a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között még júliusban lezajlott telefonbeszélgetés ügyében. A vizsgálat célja az elnök alkotmányos elmozdítási eljárásának megindítása. A beszélgetésben Trump nyomatékosan, többször is azt kérte Zelenszkijtől, hogy segítsen feltárni Joe Biden volt alelnök és fia jövedelmező üzleteit Ukrajnában. Biden jelenleg a legesélyesebb pályázó arra, hogy a demokraták elnökjelöltje legyen, tehát Trump legvalószínűbb riválisa a jövő évi elnökválasztásokon. Trump kérése így felveti annak a gyanúját, hogy elnöki hatalmával visszaélve alá akarta ásni politikai ellenfelének választási esélyeit.

Az amerikai elnök tegnap kitért az NBC televízió reggeli műsorára is, amelyben részletesen taglalták Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa fia, Hunter Biden korábbi jövedelmező kínai ügyleteit is. Az újságíróknak Trump elmondta: nem kérte Hszi Csin-ping kínai elnököt a nyomozás megindítására, de – ahogyan fogalmazott – „bizonyosan el kell gondolkodnunk rajta, mert ami Kínában történt, az legalább olyan rossz, mint ami Ukrajnában történt meg”. Ezzel arra utalt, hogy Joe Biden alelnökként 2013-ban hivatalos látogatást tett Kínában, és csatlakozott hozzá a fia is. Nem sokkal a látogatás után a kínai kormányzat másfél milliárd dollár értékű üzletet kötött Hunter Bidennel. A Fox televízió ez ügyben megszólaltatta Peter Schweitzer írót, újságírót, aki egy 2016-ban megjelent könyvében elsőként tárta fel Bidenék általa korruptnak minősített üzleti ügyeit. Schweitzer elmondta: Hunter Bidennak sem országismerete, sem üzleti tapasztalata nem volt, ezért szerinte észérvekkel megmagyarázhatatlan a kínaiak döntése.

Joe Bident szerda este az MSNBC televízió által rendezett nevadai konferencián megkérdezték a fia ügyleteiről. A demokraták elnökjelöltségére pályázó politikus – aki korábban több alkalommal is tagadta, hogy valaha is beszélt volna a fiával üzleti ügyekről – ezúttal azt állította, hogy néhány alkalommal szóba kerültek köztük ilyen ügyek. Kate Bedingfield, Joe Biden kampányának egyik szóvivője közleményt adott ki Trump kijelentéseiről, szerinte az elnök csak vagdalkozik. A szóvivőnő szerint Donald Trump „elkeseredetten ragaszkodik az összeesküvés-elméletekhez, amelyeket független és hiteles források már lelepleztek és elutasítottak”.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2019-10-04: Világfigyelő - :

A visegrádiak sikere

A visegrádi négyek eddigi együttműködésének egyik nagy sikere, hogy megakadályozták a migrációs kvóták elfogadását, valamint Frans Timmermans megválasztását az Európai Bizottság élére – jelentette ki Miloš Zeman cseh köztársasági elnök tegnap a visegrádi államfők csúcstalálkozója után a Prágához közeli Lányban nemzetközi sajtótájékoztatón.
2019-10-05: Kiscimbora - :

Benedek Elek: Melyik ér többet?

Arra, arra, lefelé, egy kicsit felfelé, Tiszán túl, Dunán túl, hol a kurta farkú tarka malac túr, volt egyszer egy király s annak három fia. Amikor mind a három fiú annyira felcseperedett, hogy serkedezett a bajuszuk, azt mondta nekik a király: