Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Észak-Macedóniát és Albániát az EU-ba

2019. október 5., szombat, Világfigyelő

Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak mielőbbi megkezdését sürgették tegnapi közleményükben az Európai Unió főbb intézményeinek vezetői.

A két nyugat-balkáni ország már végrehajtotta a feltételként előírt reformokat, ez jelentős erőfeszítéseket követelt, így most az EU-nak is teljesítenie kell az ígéreteit – írta közös levélben az Európai Bizottság jelenlegi és leendő elnöke, illetve az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke. Rámutattak, hogy a közösség tavaly júniusban vállalta a csatlakozási tárgyalások megindítását legkésőbb idén októberben. „Gyors változások történnek a világunkban. Az EU nemzetközi szerepének fenntartásában és érdekei megvédésében segítene, ha előrelépnénk az ez iránt érdeklődő és a követelményeket teljesítő európai országok integrációs folyamatában” – írták.

Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a sikerre nincs garancia, a reformfolyamat végrehajtása sok munkát igényel, a két ország nem válik majd EU-taggá egyik napról a másikra. Diplomáciai források szerint a tagállamok illetékes szakminiszterei október 15-én nagy valószínűséggel jóváhagyják a folyamat megkezdését. Több EU-tag, elsősorban Franciaország és Hollandia eddig ellenezte a lépést, amelyhez egyhangú határozatra van szükség. Az ügy legutóbb júniusban került napirendre a tagállami kormányokat tömörítő tanács ülésén, de akkor egyetértés hiányában végül elhalasztották a döntést.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 215
szavazógép
2019-10-05: Világfigyelő - :

Újabb halasztást kérnek a britek?

Tegnap ismertté vált kormányzati dokumentumok szerint Boris Johnson brit miniszterelnök kezdeményezné az Európai Uniónál a brit EU-tagság október 31-én esedékes megszűnésének (brexit) halasztását, ha a törvényben előírt határidőig nem születik új megállapodás annak feltételrendszeréről.
2019-10-05: Sport - Miska Brigitta:

Nyert helyzetből veszített pontokat a Sepsi OSK (Labdarúgás, 1. Liga)

A Sepsi OSK mezőnyfölényben játszott, vezetést szerzett, majd a hajrában egy hiba miatt az FC Botoșani kiegyenlített az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 12. fordulójának nyitómérkőzésén. A háromszéki csapat kilencedik, a moldvai együttes hetedik alkalommal osztozkodott a pontokon az aktuális ellenfelükkel ebben a szezonban.