Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Újabb halasztást kérnek a britek?

2019. október 5., szombat, Világfigyelő

Tegnap ismertté vált kormányzati dokumentumok szerint Boris Johnson brit miniszterelnök kezdeményezné az Európai Uniónál a brit EU-tagság október 31-én esedékes megszűnésének (brexit) halasztását, ha a törvényben előírt határidőig nem születik új megállapodás annak feltételrendszeréről.

Ezt a brit kormány által a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság elé beterjesztett jogi dokumentáció tartalmazza. Az Edinburgh-ban ülésező Court of Session tegnap kezdett tárgyalni egy keresetet, amelynek benyújtói – jogászok és skót parlamenti képviselők – azt kívánják kimondatni a bírósággal, hogy a brit kormányfőt jogi eszközökkel – akár szabadságvesztés kilátásba helyezésével is – kényszeríteni lehet-e a brexit halasztására, ha nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről. A kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexittáborának egyik prominens képviselője szerint azonban a benyújtott dokumentáció nem azt jelenti, hogy Johnson a brexit halasztására készülne. Mint ismert, Boris Johnson a héten beterjesztette az Európai Bizottság elé a brit kormány megállapodási javaslatcsomagát a brexit feltételrendszeréről. London javaslata alternatív megoldásokat kínál az eredeti brexitmegállapodásban szereplő tartalékmegoldás – backstop – helyett arra, hogy miképp lehet elkerülni az ír–északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállítását a brexit után. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke első reakciójában úgy fogalmazott, hogy a brit javaslatcsomag nem meggyőző. Az Európai Bizottság szerint a csomagban vannak előrelépést jelző pontok, de problémás elemek is. Leo Varadkar ír miniszterelnök szerint a brit javaslat nem teljesíti maradéktalanul a backstop-záradék célkitűzéseit.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 212
szavazógép
2019-10-05: Belföld - :

Hírsaláta

ILIESCU KÓRHÁZBAN. A bukaresti Elias kórházba utalták be tegnap Ion Iliescut. A volt államelnöknek régebbi eredetű szívproblémái vannak, amelyek óvatosságot indokolnak, ezért az orvosok azt javasolták neki, hogy kivizsgálás és kezelés végett maradjon a kórházban. Silvius Negoiţă, az Elias kórház szóvivője szerint Iliescu eszméleténél volt és együttműködött az egészségügyi személyzettel. (Agerpres)
2019-10-05: Világfigyelő - :

Észak-Macedóniát és Albániát az EU-ba

Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak mielőbbi megkezdését sürgették tegnapi közleményükben az Európai Unió főbb intézményeinek vezetői.