Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VajdaságFelülkerekedni a pusztításon

2019. október 7., hétfő, Világfigyelő

A magyarság megmaradásának az a titka, hogy a sok pusztítás, vész után nemzetünk mindig felül tudott kerekedni mindenen – hangsúlyozta Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke tegnap Eleméren, Kiss Ernő altábornagy szülővárosában, ahol a 170 évvel ezelőtt mártírhalált halt aradi vértanúkra emlékeztek.

Hajnal Jenő megfogalmazása szerint gyakran hallani, hogy fogy a nemzet, hogy elfogy a délvidéki magyarság, de még mindig vannak elegen, akik kitartanak és bíznak a megmaradásban.

A napokban több vajdasági településen is megemlékeztek az aradi vértanúkról. Adán 2011-ben állítottak emlékművet Damjanich Jánosnak. Fenyvesi Zoltán, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke itt a Pannon RTV beszámolója szerint kiemelte: az aradi események jelentősége az, hogy meg kell békülnünk néha egymással. „Vannak ellentéteink, az ellentéteken felül kell emelkedni, és éppen Arad példája az, amikor lehet felemelkedni eseményeken” – fogalmazott.

Elhangzott: a hősök példát mutatnak, azt láthatjuk, hogy a szabadságért áldozatokat kell hozni. Zomborban megkoszorúzták Schweidel József mellszobrát, amelyet 2017-ben állítottak a honvéd vezérőrnagy szülővárosában, Zentán pedig Batthyány Lajos emléktáblájánál tisztelegtek az emlékezők. Lázár Vilmos Nagybecskereken született, emlékét 2005 óta emléktábla őrzi a nagybecskereki székesegyházban, ahol minden évben koszorúzással és hangversennyel emlékeznek a magyar forradalom hőseire.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2019-10-07: Világfigyelő - :

Kiállni közösségünkért (Megemlékezés Kárpátalján)

Perényi Zsigmond életpéldája azt üzeni, hogy magyarságunkat, annak megőrzését minden érdek elé kell helyeznünk, saját közösségünkért ki kell állnunk, saját lehetőségeinkhez mérten kell harcolnunk érte a legjobban – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tegnap Nagyszőlősön a nemzeti gyásznapon tartott kárpátaljai központi megemlékezésen.
2019-10-07: Közélet - :

Díjazták Szekeres Attilát (Új elnöke van a MÚRE-nak)

Szekeres Attila, a Háromszék szerkesztője kapta a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által alapított Pro Cultura et Arte díjat. A művelődési-művészeti jellegű újságírásért járó, első ízben kiosztott elismerést szombat este a gyergyószárhegyi községháza dísztermében adták át a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) hagyományos táborát követő gálán. Ugyancsak Szárhegyen zajlott a MÚRE tisztújító közgyűlése, amelyen Szűcs Lászlót választották elnökké.