Új elnöke van a MÚRE-nakDíjazták Szekeres Attilát

2019. október 7., hétfő, Közélet

Szekeres Attila, a Háromszék szerkesztője kapta a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által alapított Pro Cultura et Arte díjat. A művelődési-művészeti jellegű újságírásért járó, első ízben kiosztott elismerést szombat este a gyergyószárhegyi községháza dísztermében adták át a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) hagyományos táborát követő gálán. Ugyancsak Szárhegyen zajlott a MÚRE tisztújító közgyűlése, amelyen Szűcs Lászlót választották elnökké.

  • Gáspár Sándor, Szekeres Attila és Kolcsár Béla. Fotó: Balázs Bence
    Gáspár Sándor, Szekeres Attila és Kolcsár Béla. Fotó: Balázs Bence

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ abból a megfontolásból kiindulva, hogy közös ügyünk az autentikus kulturális és művészeti értékek eljuttatása a befogadó közönség felé, a most alapított Pro Cultura et Arte díjjal igyekszik elismerni azoknak az újságíróknak a munkáját, akik kiemelten foglalkoznak és tesznek az erdélyi magyar kultúra és művészet tényszerű bemutatásáért és népszerűsítéséért – ismertette Kolcsár Béla, a központ igazgatója. A díjat évente egyszer adományozzák. Az elismerést Kassay L. Péter, Hargita Megye Tanácsának képviselője adta át.

A gálán átadták a MÚRE díjait. Életműdíjat kapott Ágopcsa Marianna, a Szatmári Friss Újság nyugalmazott szerkesztője, az írott sajtó nívódíját Gáspár-Barra Réka szórvánnyal foglalkozó dévai közösségi újságíró, az elektronikus média nívódíját a Román Televízió magyar adása kapta, amelyet Mosoni Emőke főszerkesztő vett át munkatársai körében. A román–magyar közeledést szolgáló Pro Amicitia díjat Ștefan Both, az Adevărul temesvári munkatársa kapta. Különdíjban részesült Kupás János, a Sóvidék Televízió producere.

A tábor keretében tisztújító közgyűlést tartott a MÚRE. Rácz Éva leköszönő elnök helyére az egyetlen jelöltet, Szűcs Lászlót, a Várad folyóirat főszerkesztőjét választották, alelnökök: Újvári Ildikó, a kolozsvári Szabadság főszerkesztője és Simonffy Katalin televíziós újságíró, egyetemi oktató. Az igazgatótanács további tagjai: Székelyföldért Szucher Ervin, a Krónika munkatársa, Belső-Erdélyért és a Partiumért Vichy Judit, a Szilágyság hetilap volt főszerkesztője, a szórványért Forró László, a Bukaresti Rádió munkatársa felel. Az oktatási témák felelőse Rácz Éva.

Az új elnök kinyilvánította, hogy rendezni szeretné a szervezet kapcsolatát a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületével. Annak elnökével, Bedő Zoltánnal szándéknyilatkozatot írt alá Szűcs László, s vállalták, hogy még ebben az évben kidolgozzák és megkötik az együttműködési megállapodást.

Tóth László

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2019-10-07: Világfigyelő - :

Felülkerekedni a pusztításon (Vajdaság)

A magyarság megmaradásának az a titka, hogy a sok pusztítás, vész után nemzetünk mindig felül tudott kerekedni mindenen – hangsúlyozta Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke tegnap Eleméren, Kiss Ernő altábornagy szülővárosában, ahol a 170 évvel ezelőtt mártírhalált halt aradi vértanúkra emlékeztek.
2019-10-07: Közélet - Iochom István:

Mesélő kúriák Dálnokon

Ismeretterjesztő és kapcsolatépítő rendezvényt szervezett a Háromszéki Kúriák és Kastélyok Egyesülete szombaton Dálnokon. Az előző ilyen esemény április 6-án Szentkatolnán és Zabolán zajlott, a mostani rendezvény iránt még nagyobb volt az érdeklődés, egész Háromszék területéről érkeztek résztvevők – mintegy százan –, a legtöbben Kézdivásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről és Felső-Háromszék községeiből, illetve Brassóból. A Mikes családot gróf Mikes Zsigmond, az uzoni Béldi–Mikes-kastély tulajdonosa, az egyesület elnöke képviselte, és szép számban voltak jelen egykori kisnemesek és földbirtokosok leszármazottjai. Az erdélyi magyar történelmi családok egyesülete, a Castellum Alapítvány is képviseltette magát az egész napos rendezvényen.