BardocSzabadság nélkül nincs emberi méltóság

2019. október 7., hétfő, Közélet

Az aradi vértanúkra és Cserey Ignác honvédezredesre emlékeztek tegnap Bardocon. Inkább karddal a kézben meghalni, mint láncban hosszú ideig élni – ilyenek voltak elődeink! – hangzott el a református templomban és az annak udvarán tartott eseményen. A főhajtáson részt vettek és díszőrséget álltak a Történelmi Vitézi Rend Erdélyi Törzsszékének bardoc-miklósvárszéki tagjai és a Budai Második Honvéd Zászlóalj és Első Hatfontos Üteg hagyományőrzői.

  • A szerző felvételei
    A szerző felvételei

Lakatos Csilla tanítónő a helyi RMDSZ képviseletében mondott beszédében a mindig a helyes utat választó, meg nem alkuvó, a végsőkig elszánt tábornokok helytállását emelte ki, majd úgy fogalmazott: bár csatájuk elveszett, mégis fontos fejezetet írtak történelmünkben, hiszen példamutatásuk jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy nemzetként gondolkodjunk és cselekedjünk. „Minden szabadságharc az emberi méltóságért folytatott harc is egyben. Szabadság nélkül nincs emberi méltóság, és emberi méltóság nélkül nincs szabad, Isten teremtményéhez méltó élet. Arra kötelez minket az áldozatok emléke, hogy minden választásunkkal, minden cselekedettünkkel, nap mint nap, nemzedékről nemzedékre a szabadság kultúráját, a szabadság feltétel nélküli szeretetét erősítsük” – mondotta.

 

 

Bartha Imre Cserey Ignác honvédezredes és bajtársainak áldozatvállalását emelte ki: nem saját érdekeiket mérlegelve cselekedtek, hanem az ország javát szem előtt tartva vállalták, hogy akár vérük ontásával is érte cselekednek. Bartha Imre a kopjafaállítás lényegére is rámutatott: „A történelem hét utódállamba szórta szét nemzetünket, s szolgáltatott ki azok beolvasztó politikájának. Ennek hatását mindennap érezzük. Fontos tehát, hogy lépten-nyomon kopjafák idézzenek fel egy-egy pillanatot történelmünkből” – jelentette ki a törzskapitány. Balázsi Zoltán református lelkész honvédjeink harcát a bibliai Gedeon harcához hasonlította: a kicsi, de elszánt sereg, ha Istenbe vetett hittel él, győzni tud. A templomkertben a Cserey Ignác emlékére két éve állított kopjafánál a székely himnusz eléneklését követően a kegyelet koszorúit helyezték el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1563
szavazógép
2019-10-07: Közélet - Bokor Gábor:

Életvitelük tette hősökké (Kovászna)

A hagyományhoz híven Kovásznán idén is emlékeztek az október 6-i mártírokra. A belvárosi református templomban a padok zsúfolásig megteltek, örvendetes módon sok fiatal is jelen volt. Zárásként a templomkertben lévő emlékműnél helyezték el az emlékezés koszorúit.
2019-10-07: Sport - :

Kegyetlenül súlyos vereséget mért ellenfelére a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

A címvédő Sepsi-SIC a román női élvonalbeli kosárlabda-bajnokság talán eddigi legnagyobb különbségével diadalmaskodott Konstancán, miután szombat délután 178–31 arányban győzedelmeskedett a helyi Phoenix vendégeként a Nemzeti Liga Keleti csoportjának második fordulójában. A hétvégi mérkőzés krónikájához hozzátartozik az is, hogy a tengerparti együttesben csak ifjúsági játékosok léptek pályára; az alakulat edzője, Carmin Artemie Popa úgy nyilatkozott a baschet.ro szakportálnak, hogy sérülés és leigazolási problémák miatt nem tudta pályára küldeni tapasztaltabb kosarasait.