Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Torna-vbCsuszovityina a nyolcadik olimpiájára készülhet

2019. október 7., hétfő, Sport

A nyolcadik olimpiájára készülhet az üzbég tornász, Okszana Csuszovityina, akinek a kvótaszerzése a Stuttgartban zajló világbajnokságon vált biztossá. A 44 éves sportoló az egyéni összetett selejtezőjében mindössze a 87. helyen végzett, ám a sportág bonyolult kvalifikációs rendszere révén a kvóták újraelosztásánál a fel nem használt indulási jogok egyikét megkapja majd a szerenkénti döntők után.

Az ugrásspecialista Csuszovityina 1992-ben a Független Államok Közössége, 1996-ban, 2000-ben, 2004-ben és 2016-ban Üzbegisztán, 2008-ban és 2012-ben pedig Németország képviseletében indult az olimpián. Barcelonában a csapatversenyben arany-, Pekingben ugrásban ezüstérmes lett. Ő lesz a 11. sportoló, aki nyolc olimpián versenyezhet, és a tizedik, aki ezt nyári ötkarikás játékokon teheti meg, de a tornászok között már a hét részvételével is csúcstartó. Az örökrangsort a kanadai díjugrató Ian Millar vezeti (10) a szovjet, majd lett színekben szerepelt sportlövő, Afanasijs Kuzmins és az osztrák vitorlázó, Hubert Raudaschl (9–9) előtt. Szeptemberben a párizsi világkupaversenyen ismét aranyérmet nyert ugrásban, ami azt mutatja, hogy továbbra is a világ legjobbjai között van ezen a szeren.

A magánélet számos kihívás elé állította. Ortodox keresztény vallású családja nem nézte jó szemmel, hogy a muzulmán birkózóhoz, Bahodir Kurbanovhoz ment feleségül. A fiuk, Aliser még csak hároméves volt, amikor leukémiát diagnosztizáltak nála, és mivel Üzbegisztánban nem volt biztosított a megfelelő orvosi ellátás, Németországba költöztek. A Német Tornaszövetség segített nekik pénzt gyűjteni a kezelésekre, ő pedig felvette az állampolgárságot, és jó néhány évig német színekben versenyzett.

Csuszovityina többször fontolgatta már a visszavonulást, legutóbb a riói olimpiát követően. „A döntő után hosszú ideig gondolkodtam azon, mi történt velem eddig. Folytassam vagy sem? De másnap reggel felébredtem, és rájöttem, hogy szeretnék felkészülni a következő olimpiámra és megvalósítani az álmomat” – nyilatkozta nemrég. Hozzátette, aranyérmet nyert a Szovjetuniónak, ezüstöt Németországnak, amely olyan sokat segített neki, de még soha nem szerzett olimpiai érmet hazájának, Üzbegisztánnak, s ezt szeretné megvalósítani Tokióban.

Nem ő az első tornász, aki anyaként versenyez – a legendás Larisza Latinyina például öt aranyérmet nyert terhesen az 1958-as világbajnokságon –, de a sportág fokozott nehézségei és fizikai követelményei miatt ez meglehetősen ritka. Tavaly a lengyel Marta Pihan-Kulesza és az orosz Alija Musztafina éppen Csuszovityina példájára hivatkozva tért vissza szülés után.

Csuszovityina szerint a hosszú, boldog élet és sportkarrier titka az, hogy teljes életet élhet, és nem edzéssel tölti minden idejét. Példaként megemlítette, hogy felkérték edzőtermek megnyitására, díjakat ad át gyerekeknek, mesterkurzusokat tart, illetve közösségi tájékoztatást folytat. Abban biztos, hogy nem akar politikus lenni, de mindenképpen fejleszteni szeretné Üzbegisztánban az utánpótlást a sportban, különösen a tornában, amely véleménye szerint minden más sportág alapja.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2019-10-07: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
VASILE ETELKA
(szül. BARABÁS)
életének 73. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
A temetési szertartás 2019. október 8-án, kedden 13 órakor lesz a Szemerja negyedi új ravatalozóháznál.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
1368
2019-10-07: Sport - Tibodi Ferenc:

Két bajnoki arany- és egy bronzérem (Birkózás)

Jó hétvégét zártak a háromszéki birkózók, akik két bajnoki arany- és egy bronzérmet szereztek a zabolai sportteremben megtartott U23-as országos bajnokságon. A megyeszékhelyi Sepsi-SIC és a Román Birkózószövetség által közösen szervezett eseményen több mint 160 sportoló lépett szőnyegre, akik mindhárom szakág – kötöttfogású, szabadfogású és női – tíz-tíz súlycsoportjában küzdöttek meg a dobogóért.