Idősek napja a hétköznapi gondok közepette

2019. október 8., kedd, Faluvilág

A hétköznapok gondjai nem vethetnek gátat az ünneplésnek Szotyorban sem. Miklós András falufelelős a szépkorúakat köszöntötte vasárnap a kultúrotthonban, dalos ajándékműsorral kedveskedett az ünnepelteknek a Kelemen Alpár mérnök-karnagy vezette szentivánlaborfalvi Székely István dalkör. Terülj-asztalkámra is sort kerítettek, eszem-iszomra is, néhány nyugdíjas házaspár még táncra is perdült.

  • A szotyori időseket énekes műsorral köszöntötték. Fotó: Miklós András
    A szotyori időseket énekes műsorral köszöntötték. Fotó: Miklós András

De mert az ünneplés csak pillanatnyi kikapcsolódást jelent a mindennapi gondok-bajokból, a falufelelőstől a településsel kapcsolatos újdonságokról is érdeklődtünk. Mint elmondták a helyiek, a sepsiszentgyörgyi városi tanács gondoskodása révén tört kő került a település minden utcájára, eltűnt a sár, javult a településkép. Aszfaltozásra itt csak az infrastruktúra kiépítése után lehet számítani, ugyanis a vezetékes vízhálózat elkészült, de a családokhoz való bekötéseket csak jövő tavaszra lehet befejezni, miként a szenny­vízhálózat lefektetése is várat még magára – tájékoztatott Miklós András falufelelős.

Elmondta továbbá, hogy ötven személyből álló helyi küldöttség látogatott el Szotyor magyarországi testvértelepülésére, a sárközi Alsónánára. Alsónána, Szotyor és Kilyén testvértelepülése, Sárpilis (ahol önálló bejegyzett táncegyüttes működik) közösen szeretne pályázni egy Sepsiszentgyörgyön létesítendő tánctáborra, ahol sárközi magyar és háromszéki székely néptáncokat tanulhatnának a fiatalok.

Nagyobb a gondja Szotyor református egyházának. Miklós András, aki az egyház­község gondnoka is, elmondta, a lelkészváltás után üresen maradt paplak építész szakemberek véleménye szerint lebontásra szorul, megtámadta a könnyező deszkagomba, állagában megroskadt. „Anyagi támogatást igényeltünk egy­előre az egyházi főhatóságtól, a megyei és a városi tanácstól, ígéretet kaptunk minden fél részéről” – bizakodott a gondnok.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4348
szavazógép
2019-10-08: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Emléktábla Imreh Istvánnak

Imreh István (Sepsiszentkirály, 1919 – Kolozsvár, 2003), a székelység gazdaság- és társadalomtörténetének történész-kutatója, egyetemi tanár születésének 100. évfordulója alkalmával emléktáblát helyezett el vasárnap a háromszéki Mikes Kelemen Egyesület Sepsiszentkirályban az unitárius lelkészi lak homlokfalára. Mint arról beszámoltunk, ezt megelőzően leleplezték mellszobrát is Sepsibodokon, ahol serdülőkorát töltötte.
2019-10-08: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Árkosi hazatérések

Tizenkét év után ismét meglátogatta ősei szülőföldjét, Árkost Gelei Judit, a budapesti székhelyű Magyar Családkutató Egyesület elnökségi tagja, dr. Gelei József (1885–1952) Árkoson született akadémikus, zoológus tudós egyetemi tanár unokája.