Juhfarmlátogatás

2019. október 8., kedd, Gazdakör

Juhfarmok látogatását szervezik a Székely Gazdaegyesületek Szervezetének falugazdászai. A program nyomán három juhfarmot tekinthetnek meg az érdeklődők, köztük hús-, illetve tejtermelésre szakosodott gazdaságot és egy vegyes hasznosításra berendezett juhászatot.

A juhászatot érintő újdonságok után érdeklődő gazdákat október 11-én, pénteken várják a rétyi keresztútnál, a Rompetrol parkolójában. Innen közösen (saját autókkal) megy tovább a csapat, Szentivánlaborfalva, Kovászna és Csomakőrös érintésével.

A helyszíneken a farmtulajdonosok a tenyésztett fajták tulajdonságairól, a takarmányozási és tartásmódról, az értékesítésről tartanak előadást, a jelenlévők megtekinthetik a farmok felszereltségét, berendezését, a munkafolyamatokat is.

A farmlátogatással a szervezők a hagyományos juhtartás alternatíváit kívánják népszerűsíteni, különös tekintettel az emberi munkát érintő kérdésekre, az értékesítési lehetőségekre. A farmlátogatás szükségessége a nemrég Kovásznán lezajlott Háromszéki Gazdanapok alkalmával vetődött fel, ahol számos juhtartó gazda jelezte, érdeklik a juhtenyésztés újdonságai, a birkatartás új módozatai.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2019-10-08: Gazdakör - Bokor Gábor:

Új bikaállomás

Október 25-én a Maros megyei Gyulakután avatják fel az Aberdeen Angus Egyesület tulajdonában lévő bikaállomást. A szelekciós központ mintegy húsz teszt alatt lévő bikával indul. A teljesítmény ellenőrzése után az állomáson engedélyezett fajbikákat lehet vásárolni, később a legjobb három bika fagyasztott spermája is elérhető lesz a tenyésztők számára. A bikaállomás Kelet-Európa első olyan tesztközpontja, mely a tenyésztők egyesületének tulajdonában van.
2019-10-08: Gazdakör - Bokor Gábor:

Mezőgazdászok fóruma

Nagyszabású agrárrendezvényre kerül sor holnap Bukarestben. Több ezer meghívott gazda, agrárszakember, hivatalos intézmények és civil szervezetek képviselői lesznek jelen a Romexpo csarnokában, ahol az agrár- és élelmiszeripari termékek országos napja alkalmával reggel 10-kor kezdődik a Mezőgazdászok fóruma – kiértékelés és perspektívák nevet viselő átfogó rendezvény.