Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pénzt kaphatnak az önkormányzatok

2019. október 8., kedd, Belföld

Pénteki ülésén készül elfogadni a kormány a költségvetés-kiigazítást – jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök, akinek meggyőződése, hogy a parlament nem fogadja el az egy nappal korábban, csütörtökön szavazásra bocsátandó bizalmatlansági indítványt. Dăncilă ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a büdzsékiegészítés bizonyos megyéknek kedvezne.

  • Forrás: gov.ro
    Forrás: gov.ro

A kormányfő kijelentette, több olyan jogszabálytervezet is szerepel a kormányülés napirendjén, amelyeket „már nagyon várnak az emberek”, a költségvetés-kiigazítást pedig azért időzítették éppen péntekre, hogy ne merüljön fel az a gyanú, hogy ezzel kedvére akarnak tenni valamelyik megyének – magyarázta. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy az egy nappal korábban, csütörtökön szavazásra bocsátandó bizalmatlansági indítványt nem fogadja el a parlament. Azt mondta, bízik azoknak a szociáldemokrata párti, illetve más alakulatokat képviselő törvényhozóknak a felelősségérzetében, akik tudatában vannak annak, hogy az országnak stabilitásra van szüksége.

Viorica Dăncilă bírálta Klaus Iohannis államfőt, amiért több alkalommal is kijelentette, hogy a jelenlegi kormányt félre kell állítani. „Nagyon veszélyesnek tartom, hogy éppen Románia elnöke – akinek valamennyi állampolgár elnökének kellene lennie – az, aki követeli ennek a kormánynak a megbuktatását. Egy elnöknek nem lenne szabad ezt tennie. Túl kellene már lépnünk ezen a kampánylogikán, és mindannyian teljesítsük az alkotmány által előírt kötelességeinket” – fogalmazott.

A kormányfő bejelentése kapcsán Eugen Teodorovici pénzügyminiszter pontosított tegnap: pénteken egy kormányhatározatot fogad el a kabinet, mely révén 1,4 milliárd lejt utalnak a területi közigazgatási egységeknek, a költségvetés-kiigazításra novemberben kerül sor. A tárcavezető szerint a forrásutalás tulajdonképpen az önkormányzatok működéshez – bérek, szociális juttatások fedezése – járul hozzá. Megjegyezte azt is, a kormányhatározatot a bizalmatlansági indítvány kapcsán tartott szavazás eredményétől függetlenül elfogadják. Ugyanakkor dolgoznak a 2020-as évi állami költségvetésen is, illetve készül az idei, második büdzsékiegészítés, mely a korábbi évekhez hasonlóan novemberre várható – fejtette ki Teodorovici.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2019-10-08: Belföld - :

Erősíteni kellene a román–magyar kapcsolatot (Szijjártó Péter Aradon)

Szijjártó Péter szerint Románia és Magyarország számára egy­aránt hasznos lenne, ha a két ország szorosabbra fűzné kapcsolatait, és ezáltal Közép-Európa is erősebbé válna. A magyar külgazdasági és külügyminiszter Aradon beszélt erről a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott tegnap reggeli sajtótájékoztatón.
2019-10-08: Belföld - :

Kormányalakítási dilemmák

A bizalmatlansági indítvány megszavazása után javaslatot tesz a Szociáldemokrata Pártnak, hogy építsék vissza a parlamenti többséget az alakulat köré, ám ebből hagyják ki Viorica Dăncilăt, Mihai Fifort és társaikat – jelentette ki tegnap Victor Ponta, a Pro Románia elnöke. Hozzáfűzte: feljegyzett noteszébe néhány kormányfőjelöltet, akik alkalmasak, tapasztaltak és nincs pártkönyvük. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke viszont úgy látja, az SZDP körül nem szerveződhet újabb kabinet.