Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kormányalakítási dilemmák

2019. október 8., kedd, Belföld

A bizalmatlansági indítvány megszavazása után javaslatot tesz a Szociáldemokrata Pártnak, hogy építsék vissza a parlamenti többséget az alakulat köré, ám ebből hagyják ki Viorica Dăncilăt, Mihai Fifort és társaikat – jelentette ki tegnap Victor Ponta, a Pro Románia elnöke. Hozzáfűzte: feljegyzett noteszébe néhány kormányfőjelöltet, akik alkalmasak, tapasztaltak és nincs pártkönyvük. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke viszont úgy látja, az SZDP körül nem szerveződhet újabb kabinet.

  • Fotó: stirileprotv.ro
    Fotó: stirileprotv.ro

Victor Ponta meglátása szerint a hiúság nem engedné meg, hogy a miniszterelnök-jelölt az SZDP vagy a Pro Románia soraiból kerüljön ki, de egy külső személy vezetésével létrehozható egy baloldali többség. „Amennyiben erre nem kerül sor, ha a Nemzeti Liberális Párt vezetésével alakul kabinet, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, és nem tudom, még kinek a támogatásával, akkor ránk ne számítsanak” – fogalmazott. A Pro Románia vezetője szerint a szavazás után felálló új kormány legfontosabb feladata a jövő évi költségvetés kidolgozása lesz.

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke kijelentette, amennyiben a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, egy politikai kormányt szeretne, álláspontja szerinte az SZDP körül jelenleg nem szerveződhet újabb kormány. „Mindig a politikai kormányt fogom előnyben részesíteni egy technokrata kormánnyal szemben, mivel az utóbbi nem tudja garantálni azokat a reformokat, amelyeket az elkövetkező időszakban véghez kell vinni annak érdekében, hogy egy kiegyensúlyozott büdzsé jöjjön létre” – fejtegette Tăriceanu. Hangsúlyozta, az LDSZ nem készül kormányra lépni abban az esetben, ha a Viorica Dăncilă vezette kormány megbukik a bizalmatlansági indítvány nyomán. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az SZDP-vel és a Pro Románia párttal való kormányalakításról, Tăriceanu azt válaszolta, nem hiszi, hogy az államelnök negyedszerre is kinevezne egy kormányfőt a szociáldemokraták részéről. Rámutatott, az sem valószínű, hogy az államfő bármely, az SZDP köré felépült többségen alapuló kormányt elfogad. 

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2019-10-08: Belföld - :

Pénzt kaphatnak az önkormányzatok

Pénteki ülésén készül elfogadni a kormány a költségvetés-kiigazítást – jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök, akinek meggyőződése, hogy a parlament nem fogadja el az egy nappal korábban, csütörtökön szavazásra bocsátandó bizalmatlansági indítványt. Dăncilă ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a büdzsékiegészítés bizonyos megyéknek kedvezne.
2019-10-08: Belföld - :

Szó sem lehet kegyelemről

Nem merül fel, hogy Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt jelenleg börtönben lévő volt vezetője kegyelmet kapjon – jelentette ki tegnap Viorica Dăncilă kormányfő. „Fel sem merül ez a lehetőség” – válaszolta a miniszterelnök az Adevărul Live műsorában, amikor arról kérdezték, kegyelmet adna-e Dragneának abban az esetben, ha államfővé választanák.