Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kormányalakítási dilemmák

2019. október 8., kedd, Belföld

A bizalmatlansági indítvány megszavazása után javaslatot tesz a Szociáldemokrata Pártnak, hogy építsék vissza a parlamenti többséget az alakulat köré, ám ebből hagyják ki Viorica Dăncilăt, Mihai Fifort és társaikat – jelentette ki tegnap Victor Ponta, a Pro Románia elnöke. Hozzáfűzte: feljegyzett noteszébe néhány kormányfőjelöltet, akik alkalmasak, tapasztaltak és nincs pártkönyvük. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke viszont úgy látja, az SZDP körül nem szerveződhet újabb kabinet.

  • Fotó: stirileprotv.ro
    Fotó: stirileprotv.ro

Victor Ponta meglátása szerint a hiúság nem engedné meg, hogy a miniszterelnök-jelölt az SZDP vagy a Pro Románia soraiból kerüljön ki, de egy külső személy vezetésével létrehozható egy baloldali többség. „Amennyiben erre nem kerül sor, ha a Nemzeti Liberális Párt vezetésével alakul kabinet, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, és nem tudom, még kinek a támogatásával, akkor ránk ne számítsanak” – fogalmazott. A Pro Románia vezetője szerint a szavazás után felálló új kormány legfontosabb feladata a jövő évi költségvetés kidolgozása lesz.

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke kijelentette, amennyiben a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, egy politikai kormányt szeretne, álláspontja szerinte az SZDP körül jelenleg nem szerveződhet újabb kormány. „Mindig a politikai kormányt fogom előnyben részesíteni egy technokrata kormánnyal szemben, mivel az utóbbi nem tudja garantálni azokat a reformokat, amelyeket az elkövetkező időszakban véghez kell vinni annak érdekében, hogy egy kiegyensúlyozott büdzsé jöjjön létre” – fejtegette Tăriceanu. Hangsúlyozta, az LDSZ nem készül kormányra lépni abban az esetben, ha a Viorica Dăncilă vezette kormány megbukik a bizalmatlansági indítvány nyomán. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az SZDP-vel és a Pro Románia párttal való kormányalakításról, Tăriceanu azt válaszolta, nem hiszi, hogy az államelnök negyedszerre is kinevezne egy kormányfőt a szociáldemokraták részéről. Rámutatott, az sem valószínű, hogy az államfő bármely, az SZDP köré felépült többségen alapuló kormányt elfogad. 

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 173
szavazógép
2019-10-08: Belföld - :

Pénzt kaphatnak az önkormányzatok

Pénteki ülésén készül elfogadni a kormány a költségvetés-kiigazítást – jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök, akinek meggyőződése, hogy a parlament nem fogadja el az egy nappal korábban, csütörtökön szavazásra bocsátandó bizalmatlansági indítványt. Dăncilă ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a büdzsékiegészítés bizonyos megyéknek kedvezne.
2019-10-08: Belföld - :

Szó sem lehet kegyelemről

Nem merül fel, hogy Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt jelenleg börtönben lévő volt vezetője kegyelmet kapjon – jelentette ki tegnap Viorica Dăncilă kormányfő. „Fel sem merül ez a lehetőség” – válaszolta a miniszterelnök az Adevărul Live műsorában, amikor arról kérdezték, kegyelmet adna-e Dragneának abban az esetben, ha államfővé választanák.