Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KézdivásárhelyPüspöki áldás az új orgonára

2019. október 8., kedd, Közélet

Tamás József püspök vasárnap megáldotta a Németországból vásárolt, 22 regiszteres, 1674 sípos koncertorgonát a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban a déli szentmise részeként. A régi orgona az imecsfalvi templomba került. Az új hangszert a székelyudvarhelyi Pap Zoltán orgonaépítő és csapata szerelte fel.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Szentbeszé­dében a püspök az orgonát a hangszerek királynőjének nevezte, hangsúlyozva: az nem csak eszköz, hanem nagyon szép szimbolikus jelentőséget is hordoz magában, hangja a hatalmas Istent idézi számunkra. A főpap arról is megemlékezett, hogy 170 esztendővel ezelőtt ezen a napon végezték ki az aradi vértanúkat.

Kerekes László plébános elmondta, azért volt szükség az orgona megvásárlására, mivel a régi javításához hét-nyolcezer euróra lett volna szükség, ezért az egyháztanáccsal közösen arról döntöttek, hogy azt inkább odaajándékozzák a felújítási költségek nélkül egy olyan egyházközségének, amelynek nincs orgonája, de vállalja a felújítást, s a Boldog Özséb-templom számára pedig Németországból vásárolnak egy használtat ötezer euróért. Az egyházközség az orgonával járó összköltségek nyolcvan százalékát állta, a különbözet a New Fashion és Zarah Moden nadrággyáraknak, illetve a megyei tanácsnak köszönhető.

Pap Zoltán orgonaépítő a hangszerrel kapcsolatos tudnivalókról számolt be. Elmondása szerint 2018 decemberében kereste meg őt levélben Kerekes László plébános, ekkor kezdődött az orgonakeresés, többet is javasoltak megvételre, míg megkerült ez a szép, 1963-ban készített orgona, amelyet a dorsteni Franz Breil épített. Ez idő alatt vetített képeken lehetett megtekinteni az orgona megérkezését, a régi lebontását, az új összeszerelését, átépítését stb. A szentmisén közreműködött a Boldog Özséb Kórus Gergely Gábor kántor vezényletével. A szentmise végén Pap Attila székelyudvarhelyi orgonaművész rövid koncertet tartott, az alkalom nemzeti imánk közös eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2019-10-08: Máról holnapra - Nagy D. István:

Intés a pancsereknek

Nevetségessége ellenére valamelyest bámulatos a Viorica Dăncilă vezette kormány tagjainak viszonyulása a kabinet reménytelen helyzetéhez.
2019-10-08: Közélet - Bokor Gábor:

Zakuszkafesztivál Kovásznán

Harmadik alkalommal szervezett Zakuszkafesztivált a kovásznai Pokolsár Egyesület. A szombaton zajlott rendezvény zakuszkaversenyébe 31 üvegnyi finomsággal iratkoztak a konyhaművészetek és saját, illetve ismerőseik hasának elkötelezettjei – nemcsak kovásznaiak, hanem idegenből érkezettek is. A zsűrinek nehéz dolga volt, a finomságok sok esetben csak apró, szakemberek által észlelhető részletekben különböztek.