Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KézdivásárhelyPüspöki áldás az új orgonára

2019. október 8., kedd, Közélet

Tamás József püspök vasárnap megáldotta a Németországból vásárolt, 22 regiszteres, 1674 sípos koncertorgonát a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban a déli szentmise részeként. A régi orgona az imecsfalvi templomba került. Az új hangszert a székelyudvarhelyi Pap Zoltán orgonaépítő és csapata szerelte fel.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Szentbeszé­dében a püspök az orgonát a hangszerek királynőjének nevezte, hangsúlyozva: az nem csak eszköz, hanem nagyon szép szimbolikus jelentőséget is hordoz magában, hangja a hatalmas Istent idézi számunkra. A főpap arról is megemlékezett, hogy 170 esztendővel ezelőtt ezen a napon végezték ki az aradi vértanúkat.

Kerekes László plébános elmondta, azért volt szükség az orgona megvásárlására, mivel a régi javításához hét-nyolcezer euróra lett volna szükség, ezért az egyháztanáccsal közösen arról döntöttek, hogy azt inkább odaajándékozzák a felújítási költségek nélkül egy olyan egyházközségének, amelynek nincs orgonája, de vállalja a felújítást, s a Boldog Özséb-templom számára pedig Németországból vásárolnak egy használtat ötezer euróért. Az egyházközség az orgonával járó összköltségek nyolcvan százalékát állta, a különbözet a New Fashion és Zarah Moden nadrággyáraknak, illetve a megyei tanácsnak köszönhető.

Pap Zoltán orgonaépítő a hangszerrel kapcsolatos tudnivalókról számolt be. Elmondása szerint 2018 decemberében kereste meg őt levélben Kerekes László plébános, ekkor kezdődött az orgonakeresés, többet is javasoltak megvételre, míg megkerült ez a szép, 1963-ban készített orgona, amelyet a dorsteni Franz Breil épített. Ez idő alatt vetített képeken lehetett megtekinteni az orgona megérkezését, a régi lebontását, az új összeszerelését, átépítését stb. A szentmisén közreműködött a Boldog Özséb Kórus Gergely Gábor kántor vezényletével. A szentmise végén Pap Attila székelyudvarhelyi orgonaművész rövid koncertet tartott, az alkalom nemzeti imánk közös eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 174
szavazógép
2019-10-08: Máról holnapra - Nagy D. István:

Intés a pancsereknek

Nevetségessége ellenére valamelyest bámulatos a Viorica Dăncilă vezette kormány tagjainak viszonyulása a kabinet reménytelen helyzetéhez.
2019-10-08: Közélet - Bokor Gábor:

Zakuszkafesztivál Kovásznán

Harmadik alkalommal szervezett Zakuszkafesztivált a kovásznai Pokolsár Egyesület. A szombaton zajlott rendezvény zakuszkaversenyébe 31 üvegnyi finomsággal iratkoztak a konyhaművészetek és saját, illetve ismerőseik hasának elkötelezettjei – nemcsak kovásznaiak, hanem idegenből érkezettek is. A zsűrinek nehéz dolga volt, a finomságok sok esetben csak apró, szakemberek által észlelhető részletekben különböztek.