Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Intés a pancsereknek

2019. október 8., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Nevetségessége ellenére valamelyest bámulatos a Viorica Dăncilă vezette kormány tagjainak viszonyulása a kabinet reménytelen helyzetéhez.

Pár nappal a sikerrel kecsegetető bizalmatlansági indítvány parlamenti vitája és a szavazás előtt a kormányfő és miniszterei úgy viselkednek, mintha minden szép és jó lenne, és kizárólag az ország ügyes-bajos dolgainak rendezése az, amin törniük kell a fejüket. Sőt, tartalékaikból még arra is telik, hogy frappánsan kioktassák az éppen a megbuktatásukon szorgosan dolgozó ellenzéket, gazdasági ügyekben dilettáns, pancser bandának minősítve őket. Persze nincs új a nap alatt, a szociáldemokrata társaság nem az első, magas lóról tett kiszólásánál tart. Az elmúlt közel két év alatt számukra mindenki félkegyelmű amatőr volt, és azt is rendületlenül ismételgették, hogy egyedül ők ismerik a Románia dicsőséges jövője irányába vezető utat. Tegnap a miniszterelnök asszony a jól bevált recepttel állt elő, kijelentve: pénteken (azaz az indítványról történő szavazást követő napon) kormányülést tartanak, költségvetés-kiigazítás is szerepel a napirenden, illetve „pár olyan döntés, amit a románok már rég várnak”. És vélhetőleg, hogy ne tűnjön teljesen egy párhuzamos világban időzőnek, az indítványról is szólt, amely szerinte elbukik, elvégre a honatyák is tudják, hogy az országnak most stabilitásra van szüksége. Nem tudni, hogy lemaradt róla, vagy senki nem szólt neki, hogy még a saját párttársai is arról beszéltek a minap: bizony, a parlamenti többség már csak szép emlék.

A nagyotmondás bajnoka ezen a héten kétségkívül Eugen Orlando Teodorovici, az állami pénzügyek tudora, aki egy pénteki konferencián rövidre zárta a kormánybukás kérdését egy több tekintetben titokzatos és az ellenzéket alaposan földbe döngölő kijelentésével. Ennek lényege, hogy szerinte, ha bukna a kormány, a jövő évi költségvetést – mely állítólag most igen jól áll – csakis komoly megszorításokkal lesznek képesek végigvinni, azok a „gazdasági pancserek”, akik most az indítvány sikerét várják. Maradnia kell tehát a jelenlegi kabinetnek, mely „eddig is sokat ígért, sokat tett, és biztos sikerre viszi a programját”. Összefoglalva: vagy maradunk, vagy jaj lesz itt mindenkinek, mert jönnek a gazdasági analfabéták. Ennél egyértelműbb üzenetet nehéz lenne megfogalmazni, de azért annyit megkérdeznénk: mégis mitől olyan egyedi a jövő évi költségvetés, hogy ezt kizárólag a szocdem vezetés képes megérteni és végrehajtani? Netán arról lenne szó, hogy sikerült annyira összekuszálni, hogy még ők sem mernek érdemben hozzányúlni, inkább végigviszik a kormányprogramnak nevezett ámokfutást, s majd a jövő évi választásokon elválik, mire volt jó ez az egész cirkusz. Zárásként idekívánkozik még, hogy Teodorovici véleménye azért is elgondolkodtató, mert a hatalomváltásra legharciasabban készülő Nemzeti Liberális Párt kormányprogramjáról eddig még hallani sem lehetett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1166
szavazógép
2019-10-08: Közélet - Szekeres Attila:

Szobrot kapott Czetz János

A gidófalvi származású magyarörmény Czetz János honvédtábornoknak állítottak mellszobrot a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom kertjében. Ez az 1848–49-es honvédparancsnok első erdélyi szobra. Blaskó János művének ünnepélyes avatóját az aradi vértanúk emléknapja vigíliáján, szombat délután tartották a Magyar Országgyűlés elnökének jelenlétében.
2019-10-08: Közélet - Iochom István:

Püspöki áldás az új orgonára (Kézdivásárhely)

Tamás József püspök vasárnap megáldotta a Németországból vásárolt, 22 regiszteres, 1674 sípos koncertorgonát a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban a déli szentmise részeként. A régi orgona az imecsfalvi templomba került. Az új hangszert a székelyudvarhelyi Pap Zoltán orgonaépítő és csapata szerelte fel.