Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felmentették Markó Attilát

2019. október 8., kedd, Közélet

Jogerősen felmentette a legfelsőbb bíróság kedden Markó Attila egykori kisebbségügyi államtitkárt, az RMDSZ volt sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselőjét, akire - a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagjaként - első fokon öt év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bukaresti táblabíróság egy korrupciós perben.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A korrupcióellenes ügyészség szerint az ügy 12 vádlottja – köztük a kártérítési bizottság nyolc tagja – csaknem 85 millió eurós kárt okozott a román államnak azáltal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért. A legfelsőbb bíróság csak a kártérítési bizottság volt alelnökét és egy ingatlanbecsüst talált bűnösnek, az ügy többi, első fokon elmarasztalt vádlottját felmentette – közölte a Mediafax hírügynökség. Theodor-Cătălin Nicolescut, a bizottság volt alelnöke végül megvesztegetés elfogadásáért kapott 8 év letöltendő börtönbüntetést, a hivatali visszaélés vádja alól – a testület többi tagjához hasonlóan – őt is felmentették.

„A helyes döntés született: aki lopott, azt elítélték, akik nem loptak, azokat felmentették. Szeretnék azonban mindenkit emlékeztetni arra, hogy még további két – a korábbi kettővel teljesen azonos tényállású – per van folyamatban, mindkettőben ugyanúgy le akartak (és akarnak még) tartóztatni. Természetesen, ezek a felmentő ítéletek sokat nyomnak a latban azok kimenetelét tekintve is, de ettől még nem jött vissza a bizalmam a román igazságszolgáltatásban. A Mikó-perben ellenem hozott ítélet bizonyítja, hogy bármi lehetséges” – írta kedden közösségi oldalán a volt kisebbségi államtitkár.

Mint ismert, 2014-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Markó Attilát amiatt, hogy az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult a Székely Mikó Kollégium egyházi visszaszolgáltatásához. Miután az RMDSZ politikusa ellen a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek, Markó Attila 2015-ben bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A mostani ítéletet távollétében hozták meg, Románia korábban nemzetközi körözést adott ki ellene.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke jó hírnek nevezte, hogy véglegesen felmentették Markó Attilát a három visszaszolgáltatási ügy egyikében. „Az első perctől bíztunk ártatlanságában, most bízunk abban, hogy a másik két ügyben is hasonló döntés születik. Meghurcoltak egy embert és tönkretették. Tudni kellene, hogy ki felel majd ezért” - mutatott rá Kelemen Hunor.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2286
szavazógép
2019-10-08: Közélet - :

Közlekedésrendészek hétvégi fogásai

A Kovászna megyei közlekedésrendészet munkatársai 7 forgalmi jellegű bűncselekményt észleltek az elmúlt hétvégén, 162 szabálysértést jegyzőkönyveztek, 121 bírságot róttak ki, 10 gépjárművezetői jogosítványt és 4 forgalmi engedélyt felfüggesztettek.
2019-10-08: Belföld - :

Concordia 19 hadgyakorlat: Elítéli az RMDSZ a székelyföldi helyszínválasztást

Elfogadhatatlannak tartja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy Románia két magyar többségű megyéjében, Hargita és Kovászna megyében szerveznek nagyszabású közös gyakorlatot a héten a román védelmi minisztérium, belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat, a kormányőrség és a különleges távközlési szolgálat katonái számára.