Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kortárs művészeti szemle

2019. október 9., szerda, Magazin

Négyállomásos bemutatósorozata utolsó felvonásaként Bukarestben a Román Nemzeti Könyvtár épületében szervez kiállítást kortárs romániai képzőművészek alkotásaiból a Soleil de l’Est: a megnyitóra október 15-én kerül sor.

  • A Párizs – Bukarest című kiállítássorozat 2017 decemberében Bukarestben. Albert Levente felvétele
    A Párizs – Bukarest című kiállítássorozat 2017 decemberében Bukarestben. Albert Levente felvétele

Az 1980-as években emigrált, Franciaországban megtelepedett Michel Gavaza 1994-ben alapította a Soleil de l’Est Nemzetközi Kulturális Alapítványt, céljául a kelet-európai, elsősorban a romániai képzőművészet népszerűsítését tűzte ki Nyugat-Európában – és Romániában. Az alapítvány alapítójának és vezetőjének nem titkolt célja a román diaszpórában a nemzeti öntudat erősítése, ugyanakkor az idők során rá kellett jönnie, az országban is felettébb szükséges a kortárs képzőművészet megismertetése, hiszen az eziránt érdeklődő közönség csak esetlegesen szembesül a ma alkotó művészek minél szélesebb palettáját felölelő tárlattal, a többnyire egyéni vagy kisebb csoportos kiállításokon pedig nem kapni átfogó képet arról, hol tartanak, milyen irányvonalakat követnek a hazai képzőművészek.

Michel Gavaza az elmúlt negyed­század során számtalan kiállítást szervezett Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Dániában, Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában, Bulgáriá­ban, Romániában, 2001 és 2014 között pedig alkotótáborokat is tartott romániai képzőművészek számára többnyire franciaországi helyszíneken – ezt a tevékenységét azonban felfüggeszteni kényszerült, miután a táborokat kizárólag francia támogatással tudta megvalósítani, a román állam semmilyen anyagi hátteret nem volt hajlandó biztosítani hozzájuk. Gavaza ennek ellenére nem adta fel, ha alkotótáborokat már nem is tud rendezni, a kiállítások sorát nem szakította meg. Idén két franciaországi helyszínen, Tours-ban és Fondettes-ban mutatta be a nagyközönségnek a romániai kortárs képzőművészet egy-egy szeletét, Hágában pedig gyerekfoglalkozással egybekötött művészettörténeti barangolásra csábította az érdeklődőket. Az október 15-én megnyíló bukaresti csoportos kiállítás lesz az utolsó felvonása a Soleil de l’Est idei nyilvános tevékenységének: a Román Nemzeti Könyvtárban 47 művész mintegy 150 alkotása lesz látható, köztük olyanoké is, mint a sepsiszentgyörgyi Albert Levente, a székelyudvarhelyi Bíró Gábor, a nagyszalontai Köteles Róbert vagy a brassói Mattis-Teutsch Waldemar. Michel Gavaza ugyanis azt vallja, Románia értéktára úgy teljes, ha abból sem nemzetiségi, sem más megokolásból senki nem marad ki.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 173
szavazógép
2019-10-09: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Módosult a jövedelemhatár (Fűtéspótlék)

Október 15-től ismét igényelhetik a fűtéspótlékot a megyeszékhelyi lakosok a városháza közösségfejlesztési igazgatóságán. Újdonság, hogy 2011 óta először módosult az az egy főre eső nettó jövedelemhatár, amelyre még megkaphatják a családok a segélyt: a korábbi 615 lejről 750 lejre emelték az összeget.
2019-10-09: Magazin - :

Indul a „Gyermekpáva”

Október 25-én indul a Fölszállott a páva új gyerekévada, amelyben a hagyományőrzés mellett a környezettudatosság is fontos szerepet kap. Az MTVA közleménye szerint a műsor a szeptemberi válogatók legjobb pillanataival indul október 25-én a Duna Televízióban. A két felvezető adásból fog kiderülni, hogy kikkel találkozhat a közönség a november 8-án induló élő adásokban.