Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A Louvre kollekciójának negyedmillió darabját költöztetik

2019. október 9., szerda, Magazin

A Louvre gyűjteményének mintegy 250 ezer darabja költözik ki Párizsból a múzeum tegnap megnyílt új raktárába és megőrzési központjába. Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója a The Art Newspapernek elmondta, hogy a francia fővárostól 200 kilométerre fekvő Livéinben létesült új intézmény nem lesz nyilvános, csak a kurátorok és a kutatók számára tart nyitva.

A Louvre kollekciójának negyedmillió darabját 2023-ra költöztetik át, elsőként a legnehezebbeket: október 28-án szállítják át a múzeum történeti kőtárából az építészeti emlékeket. Ezeket a szobrok követik majd. Brice Mathieu, az új központ igazgatója szerint a második világháború óta nem került sor egy gyűjtemény ilyen léptékű költöztetésére. A Louvre igazgatója szerint a távolság miatt az új helyszín nem ideá­lis, de nem volt más lehetőség, mivel a múzeum raktárainak zöme a Szajna vízszintje alatt található, ami áradás esetén komoly kockázatot jelent, Párizs környékén viszont nem találtak alkalmas helyszínt a raktárnak.

Amikor Martinez 2013-ban átvette a múzeum igazgatását, nagyszabású tervekkel állt elő. A piramis bejáratát 2014 és 2016 között alakították át, a múzeum gyűjteményeinek teljes átrendezése pedig szintén folyamatban van: a 17. századi francia festészet termeinek, valamint a holland és flamand galériák átrendezése után most az egyiptomi gyűjtemény következik. Felújították az iszlám galériát és a Mona Lisa termét is. 2020-tól további nagyszabású munkálatok kezdődnek: renoválják a Rohan-szárnyat, amely jelenleg az irodáknak és egy tűzoltóegységnek ad otthont. A 19. századi épületrészt Martinez 2025-re egy új galériává akarja változtatni, amelyben a 19. századi műtárgyak kapnának helyet. A 2027-re elkészülő új egyiptomi kiállítás mellett egy bizánci és egy etruszk művészetet bemutató galéria berendezését is tervbe vette az igazgató.

Martinez, aki a kilencvenes évek vége óta dolgozik a Louvre-ban, hangsúlyozta, hogy a Louvre-ral kapcsolatos elképzelései mind a gyűjteményekre koncentrálnak, de közben új régészeti feltárások megkezdését is szorgalmazza. Jelenleg Olaszországban, Bulgáriában, Romániában, Szudánban és Üzbegisztánban folynak ásatások a múzeum támogatásával, jövőre pedig a libanoni Bübloszban és Egyiptomban, a szakkarai Szerapenumban kezdődnek feltárások.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 939
szavazógép
2019-10-09: Magazin - :

Oscarra jelölt filmek

Kilencvenhárom ország küldött nevezést nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra – jelentette be az Amerikai Filmakadémia. Ghána, Nigéria és Üzbegisztán először nevezett alkotást. Magyarország Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét indítja a versenyben.
2019-10-09: Sport - :

Két érem Brassóból (Úszás, Román Kupa)

A sepsiszentgyörgyi Ciprian SK 16 esztendős sportolója, Maria Raluca Artene (fotó) két bronzérmet nyert az elmúlt hétvégén Brassóban megtartott úszó Román Kupa első kiírásán. A klub másik reménysége, az ugyancsak 16 éves Barabás András két top tizenötös eredménnyel zárta a viadalt. A megmérettetés az utánpótlás és az ifjúsági korú versenyzők mellett a „felnőtteknek” is szólt.