Hírsaláta

2019. október 9., szerda, Belföld

ÚJ ÉRSEK GYULAFEHÉRVÁRON. Várhatóan november közepén nevezi ki Ferenc pápa a gyulafehérvári római katolikus érsekség új vezetőjét, miután Jakubinyi György érsek a nyugdíjazását kérte – adta hírül a Krónika, mely szerint a Csíkszeredában szolgáló Tamás József segédpüspök is nyugdíjba vonul. A lap értesülései szerint többen is esélyesek az érseki tisztség elnyerésére: Böcskei László nagyváradi megyés püspök, Schönberger Jenő szatmári püspök, Kovács Gergely okleveles posztulátor, Szénégető István Barnabás plébános, a főegyházmegyei családpasztorációs iroda vezetője, valamint Kerekes László szentszéki tanácsos neve is felmerült Jakubinyi György lehetséges utódjaként.

ELHALASZTOTTA AZ ÍTÉLETHIRDETÉST a Maros Megyei Törvényszék Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester négy éve húzódó perében. A városvezetőt hivatali beosztással való visszaéléssel és hivatali gépjármű személyes célokra való használatával vádolják, továbbá azzal is, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének felújítására. A legutóbbi tárgyaláson a polgármester azt mondta, eddig azt hitte, az igazságszolgáltatás úgy működik, ha valaki törvénytelenséget követ el, akkor az a bizonyítékok alapján megkapja a büntetését. Ehhez képest az ő ügyében 17 kötetnyi anyag gyűlt össze. Az ügyben október 22-én várható ítélet. (Marosvásárhelyi Rádió)

ITT A JELÖLT, HOL A JELÖLT? A román sajtó érdeklődésére Brüsszelben megerősítették, nem kapták meg Románia nevesítési javaslatait az európai biztosi tisztségre – írja a Főtér. Hétfőn maga Viorica Dăncilă kormányfő nyilatkozott arról, hogy elküldték Brüsszelbe a biztosi tisztségre jelöltek nevét, sőt, erről még Klaus Iohannis államfővel is tárgyaltak. Ioan Mircea Paşcu, a szociáldemokraták volt EP-képviselője is állítja, a kormányfő elküldte a javaslatait, Brüsszelben azonban az állítják, nem kapták meg. Paşcu arra következtet a fiaskóból, hogy a bizalmatlansági indítvány át fog menni a parlamenten, megalakul az új kormány, mely új javaslatokat fog tenni, amit immáron jóvá fog hagyni az Európai Bizottság.

RABSZOLGAKÉNT TARTOTTAK több száz román és moldovai állampolgárt Spanyolországban, ahol a munkára fogott emberek napi tíz eurót kerestek, amiből még levonták a lakhatásra és étkeztetésre szánt összeget is, bár műanyag fóliával fedett sátrakban szállásolták el őket. Az esetet a spanyol rendőrség derítette fel, a bűnözői hálózatot román állampolgárok működtették, a hatóságok szerint legalább egymillió eurót nyertek havonta honfitársaik munkáján. Több farmon helyezték el őket Córdoba és Albacete közelében. Eddig 16 személyt vettek őrizetbe az ügyben, és 145-öt szabadítottak ki az embertelen körülmények közül. A munkások arról számoltak be, hogy nem csupán nem engedték őket el – egyiküket az apja temetésére sem –, de azzal is megfenyegették, hogy amennyi­ben nem követik a szabályokat, azt itthoni családtagjaik fogják megbánni. (Transindex)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2019-10-09: Belföld - :

Őrtüzek az önrendelkezésért, a nemzeti régiókért

Székelyföld autonómiájáért hívja közös imára október utolsó vasárnapján a nagyvilág keresztény magyar gyülekezeteit a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Ugyanakkor arra buzdítják a közösségeket, hogy október 27-én gyújtsanak őrtüzeket, lármafákat Székelyföld minden településén.
2019-10-09: Közélet - :

A szegényebb régiók felzárkóztatásáért (Konferencia Brüsszelben)

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata Hargita Megye Tanácsának társszervezésében ITI (ITB) – sikeres regionális fejlesztéspolitika 2021–2027 címmel szervezett szakmai konferenciát Brüsszelben 2019. október 8-án, a Régiók és Városok Európai Hete eseménysorozat keretében, amelyen EP-képviselők is részt vettek. A találkozó tétje az volt, hogy miként lehet a romániai területi fejlesztési politikák hatékonyságát növelni a harmadik európai uniós költségvetési ciklus előtt. Az eseményen felszólalók a közös tervezésen alapuló integrált megközelítések fontosságát, a régiók és azon belül is a megyék közötti nagy aránytalanságok felszámolását, illetve a kohéziós elvek megvalósulását helyezték előtérbe – tájékoztatott tegnapi közleményében a sepsiszentgyörgyi városháza.