Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Őrtüzek az önrendelkezésért, a nemzeti régiókért

2019. október 9., szerda, Belföld

Székelyföld autonómiájáért hívja közös imára október utolsó vasárnapján a nagyvilág keresztény magyar gyülekezeteit a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Ugyanakkor arra buzdítják a közösségeket, hogy október 27-én gyújtsanak őrtüzeket, lármafákat Székelyföld minden településén.

Az SZNT felhívásában emlékeztet, ez az év az általuk indított polgári kezdeményezés éve is, 2020. május 7-éig pedig egymillió aláírást kell összegyűjteni az Európai Unió legkevesebb hét országából az indítvány előterjesztése érdekében. „Ez a sikeres aláírásgyűjtés alapozhatja meg a nemzeti régiók európai együttműködését egy új hullámot adva az etnoregionális mozgalmaknak. Székelyföld autonómiájának napja egyben lehetőség, hogy új lendületet vegyen az aláírások gyűjtése, hogy több tízezerre, százezerre emeljük a székelyföldi támogatók számát” – hangsúlyozzák.

Az SZNT ugyanakkor azt kéri az egyházi gyülekezetektől, helyi önkormányzatoktól, civil szervezetektől, közbirtokosságoktól, hogy a közös ima folytatásaként október 27-én 17.30 órakor gyújtsanak őrtüzeket minden székelyföldi településen, hogy „lármafák, máglyák, fáklyák ezreivel tegyék közösségi élménnyé Székelyföld autonómiájának napját”.

Hangsúlyozzák, „tudatosítani kell a fiatal nemzedékben, hogy a székely önrendelkezés ügye magyar nemzeti ügy. A nemzeti régiók európai összefogása és az a szerep, amelyet ebben az összefogásban Székelyföld betölthet, Európai szintű méltó válasz a román hatóságok Székelyföld létezését is tagadó magatartására” – nyomatékosít közleményében az SZNT. Arra is buzdítanak, hogy minél többen írják alá a polgári kezdeményezést, akár papír alapon az egyes helyszíneken, akár elektronikusan.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-10-09: Közélet - :

Hamis papírokkal

Rutinellenőrzésen bukott le hétfőn egy 39 éves nő Sepsiszentgyörgyön.
2019-10-09: Belföld - :

Hírsaláta

ÚJ ÉRSEK GYULAFEHÉRVÁRON. Várhatóan november közepén nevezi ki Ferenc pápa a gyulafehérvári római katolikus érsekség új vezetőjét, miután Jakubinyi György érsek a nyugdíjazását kérte – adta hírül a Krónika, mely szerint a Csíkszeredában szolgáló Tamás József segédpüspök is nyugdíjba vonul. A lap értesülései szerint többen is esélyesek az érseki tisztség elnyerésére: Böcskei László nagyváradi megyés püspök, Schönberger Jenő szatmári püspök, Kovács Gergely okleveles posztulátor, Szénégető István Barnabás plébános, a főegyházmegyei családpasztorációs iroda vezetője, valamint Kerekes László szentszéki tanácsos neve is felmerült Jakubinyi György lehetséges utódjaként.