Családbarát önkormányzatokat a Kárpát-medencében

2019. október 10., csütörtök, Család

A családok védelme és támogatása nemcsak az állam, hanem az önkormányzatok, a civil és egyházi szervezetek, a média és a gazdasági élet szereplőinek egyaránt feladata – hangoztatta Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) közös, családbarát önkormányzatokról szóló konferenciáján, melyet szeptember 4-én tartottak Budapesten.

  • A komatál (radina) nem csupán az ételadományozásról szól, hanem a baráti segítségnyújtásról és a közösség összetartó szerepéről. Fotó: hiros.hu
    A komatál (radina) nem csupán az ételadományozásról szól, hanem a baráti segítségnyújtásról és a közösség összetartó szerepéről. Fotó: hiros.hu

A települési önkormányzatok bevált családbarát programjait az egész Kárpát-medencében ismertté kellene tenni, hogy bárhol bevezethetőek legyenek – vélte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a konferenciát köszöntve. Az alelnök családbarát kislexikon kiadására tett javaslatot a NOE-nak az olyan jó gyakorlatok, programok összegyűjtésére és bemutatására, mint például a babazászló, a komatál vagy a babafaprogram. Mint hangoztatta, nagy szükség van az önkormányzatok tapasztalataira, a gyakorlatban kipróbált, a valóságban is helytálló, családokat segítő kezdeményezéseire.

A NOE idén tizenhat Családbarát önkormányzat-díjat osztott ki. Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a díjátadón azt hangoztatta, az önkormányzatok és a helyi közösségek közötti kölcsönös bizalomnak köszönhetően születnek meg a helyi családbarát intézkedések. Arra hívta fel a figyelmet:  ahol a családok jól érzik magukat, aktív tagjai lesznek a helyi közösségeknek.

Fűrész Tünde, a magyar kormány családpolitikai döntéseinek előkészítését szakmailag segítő Kincs elnöke kiemelte: az önkormányzatok nélkül nincs sem helyi, sem pedig nemzeti jövőkép. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára családalapítási, gyermekvállalási kérdésekben döntőnek vélte, hogy a kormányzati intézkedéseken túl a családok hogyan tudják megszervezni az életüket helyben, családbarátnak tartják-e azt a települést, ahol élnek. A helyi közösségek sok helyen nagy tenni akarással fognak össze, hogy megkönnyítsék a családok életét, s azok a települések válnak az ország legélhetőbb helyeivé, ahol az önkormányzatok ezeket a kezdeményezéseket segítik – hangsúlyozta. Hozzátette: számtalan példaértékű program működik már, és az a közös bennük, hogy igazodnak a helyi közösségek igényeihez. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1271
szavazógép
2019-10-10: Család - :

Mi van, ha nem teljesülnek?

Nem olyan rossz ötlet bakancslistát írni, segíthet rendszerezni és szem előtt tartani a fontos dolgokat, azok így nem sikkadnak el a nagy rohanásban. A kívánságlista másik kézenfekvő hozadéka, hogy pusztán a vágyaink, céljaink leírásával jelentősen megnöveljük a valószínűségét annak, hogy a papírra vetett dolgokat teljesítjük is. Elégedettségünk mértéke azonban attól is függ, hogy el tudjuk-e engedni a kívánságainkat.
2019-10-10: Család - :

A tölcsérgombák 1.

A tölcsérgombák (Clitocybe nemzetség) nem tartoznak a közismert gombák csoportjába. Legnépszerűbb közülük a szürke tölcsérgomba (Clitocybe nebularis), de ennek az ismerete sem lehet nagyon régi.