A tölcsérgombák 1.

2019. október 10., csütörtök, Család

A tölcsérgombák (Clitocybe nemzetség) nem tartoznak a közismert gombák csoportjába. Legnépszerűbb közülük a szürke tölcsérgomba (Clitocybe nebularis), de ennek az ismerete sem lehet nagyon régi.

  • Szürke tölcsérgomba. Pál-Fám Ferenc felvétele.
    Szürke tölcsérgomba. Pál-Fám Ferenc felvétele.

Népi nevei a Székelyföldön: fehér árpaalj (Borszék, Gyergyó), fehér peszterge, fődi lasa (Sepsikőröspatak), szürke lasa (Csíkszentmihály), szürke pereszke, szürke peszterge (Sepsikőröspatak), őszi lasa (Csíkszentmihály), őszi pisztiric (Csíkborzsova), őszi pitric (Borszék, Gyergyó); Erdélyben és Moldvában: cigányszekér (Krizba, Barcaság), fehér nyikoréc (Pusztina, Moldva), ördögszekér (Krizba, Barcaság),  szürke tölcsérgomba (Apáca, Barcaság).

Fiatalon domború, majd ellaposodó, szürke színű kalapja van. Lemezei fehéresek, krémsárgák, a kalap húsáról könnyen leválaszthatók. Tönkje bunkó alakú, gallérja, bocskora nincs. Fűszeres szagú és ízű. Szeptembertől novemberig lomb- és fenyőerdőkben fellelhető gyakori faj. Ehető, de fogyasztás előtt érdemes leforrázni. Egyeseknek megárthat, allergiát okozhat. Általában azt ajánlják tájainkon, hogy más gombákkal vegyítve, illetve például a lila pereszkéhez hasonlóan készítsük meg. Perifériálisnak számít néhány tájegységünkben, de egyre népszerűbb.

Van olyan tölcsérgombánk is, mely egyes helyeken viszonylag népszerű, a piacon is fellelhető, máshol nem is tudnak róla. Ilyen a Kárpátalján s néhol a Felföldön (Kishontban) kedvelt rozsdasárga tölcsérgomba (Panalepista flaccida), illetve valószínűleg a sereges tölcsérgomba (Clitocybe gibba) is.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2665
szavazógép
2019-10-10: Család - :

Családbarát önkormányzatokat a Kárpát-medencében

A családok védelme és támogatása nemcsak az állam, hanem az önkormányzatok, a civil és egyházi szervezetek, a média és a gazdasági élet szereplőinek egyaránt feladata – hangoztatta Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) közös, családbarát önkormányzatokról szóló konferenciáján, melyet szeptember 4-én tartottak Budapesten.
2019-10-10: Család - :

Gyermekeink

Anabella, Barót