Napirenden a forradalom pere

2019. október 10., csütörtök, Belföld

November 29-ére tűzte ki a legfelsőbb bíróság az első tárgyalás időpontját az 1989-es forradalom perének előzetes szakaszában. Az ügyben többek között Ion Ilescu volt államfő ellen is vádat emeltek emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

  • Fotó: descopera.org
    Fotó: descopera.org

A katonai ügyészek idén áprilisban küldték el az ügy vádiratát a legfelsőbb bíróságnak. Ion Iliescu volt államelnök, Gelu Voi­can Voiculescu volt kormányfőhelyettes és Iosif Rus tábornok, a légierő egykori parancsnoka ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat. Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését Ion Iliescu irányításával átvevő Nemzeti Megmentési Front Tanácsa vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban, december 22-e után 862 személy meghalt és 2150-en megsebesültek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2663
szavazógép
2019-10-10: Belföld - :

Ünnepelnék Trianont

Trianon napjává nyilvánítaná a kormánypárt június 4-ét, az erről szóló szociáldemokrata tervezet a szenátus napirendjén szerepelt tegnap. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője úgy véli, a kezdeményezés káros a kisebbség-többség viszony szempontjából.
2019-10-10: Belföld - :

Nica a jelölt

Nem utasította el az Európai Bizottság Dan Nica uniós biztosi jelölését – állítja Viorica Dăncilă miniszterelnök.