Lövétei Lázár László SepsiszentgyörgyönA kivonulás lehetetlen

2019. október 10., csütörtök, Közélet

Kivonulás a zsongó, megbolydult és felfordult világból a természet és a lélek nyugalmába – szép és nemes szándék, épp csak lehetetlen.

  • Lövétei Lázár László a Teinben. Albert Levente felvétele
    Lövétei Lázár László a Teinben. Albert Levente felvétele

De hát a költőnek a lehetetlent is meg kell kísértenie, még akkor is, ha tudja, kitaposott ösvényen jár. Mert, ugye, Horatius is megelégelte Róma nyüzsgését, elvonult a városból – de kivonulnia neki sem adatott meg. Tehát nincs új a nap alatt. És mégis. Mégis... „Próbáltam eldadogni azt a rosszkedvet, ami negyvenes éveiben óhatatlanul elkapja az embert.” (Ajjaj, mi lesz, amikor az ötvenes éveibe lép a költő? – szónoki a kérdés, s talán nem is helyénvaló egy tudósításban, de ha túl a negyvenen ilyképp csapódik le Lövétei Lázár Lászlóban e világ gondjaival való szembesülése, a kivárás türelmetlenné teszi hűséges olvasóit.) De vissza a Teinhez és a tegnap délutáni könyvbemutatóhoz. Adott volt a Zöld ciklus. Arra született a Sivatag ciklus. Hogy feleseljenek egymásnak a két ciklus versei, az túl szájbarágós lett volna. Így maradt az, hogy valamiféle párbeszédet folytassanak egymással a versek. Amikor hozzáfogott, igazából az motoszkált benne: azt a bizonyos rosszkedvet hogyan, milyen formában lehet elmondani? Hát lett ekloga műfaj, hexameteres versmértékben (ha már nagyon unja az ujjgyakorlatot, vált felező tizenkettesbe).

Képzelt párbeszédeknek álcázva. Sok humorral telítve (mert bár nem szándékszik beleállni a transzközép irányzatba, azért az ember nem lépheti át saját árnyékát, épp csak nem viszi el a humort olyan szélsőségekig, mint egyes kollégái; de azért azt nem szégyellné, ha valaki kiállna stand-up-olni valamelyik versével). És életközeli történeteket elmondva (reméli, ez az életközeliség nem jelent publicisztikusságot is, azt ugyanis nagyon el szerette volna kerülni). Kiírni végre magából falusi múltját (de nem akart ökokötetet sem írni, merthogy nem hiszi el a mai világ jóakarását, jó szándékát: „nem működik az, hogy egyik szavunkkal meg akarjuk menteni a világot, a másikkal meg a stagnáló gazdaságért aggódunk”). Összegzésképp: „a magam szerény módján próbáltam jelezni, hogy valami nincs rendben a világgal”. Kár, hogy csak kevesen voltak kíváncsiak minderre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2019-10-10: Közélet - Fekete Réka:

A sepsiszentgyörgyi menhelyre szállították (Kóbor kutyák Mikóújfaluban)

Lakossági bejelentés nyomán fogtak be és szállítottak a sepsiszentgyörgyi kutyamenhelyre egy kóbor kutyát és két kölykét Mikóújfaluból. Mivel a helyiek jelezték, hogy kóborolnak még ismeretlen kutyák a településen, közelebbről újabb akciót szerveznek.
2019-10-10: Közélet - Nagy D. István:

Aláírásokkal az erdőkért (Családi kalandpark a Honvéd-kútnál)

Kétnyelvű (román és magyar) petíciót állított össze a Honvéd-kút környékére tervezett családi kalandpark tervét a helyszínválasztás miatt kifogásoló civilek csoportja. Az önkormányzatnak szánt beadvány támogatásához ma és holnap gyűjtenek aláírásokat Sepsiszentgyörgyön a Szabadság téren a Szent György-szobor szomszédságában, valamint a Szent György téren (a Sugás Áruház közelében). Toró Attila kezdeményező lapunknak az akció céljáról is beszélt, illetve beszámolt a beruházásra vonatkozó tanácshatározatot érintő közérdekű adatigénylésükre adott önkormányzati válaszról.