Az Év Pincészete Magyarországon díjGünzer Tamás borászata nyerte az elismerést

2019. október 11., péntek, Magazin

Günzer Tamás vehette át villányi borászatában szerdán Az Év Pincészete Magyarországon díjat. Günzer Tamás pincészete számos díjat nyert már a világ legrangosabb borversenyein. Céljuk a hagyományos ízvilág megőrzése mellett a lendületes, fiatalos fajtaborok, házasítások elkészítése.

  • Az Év Pincészete 2019 díjjal kitüntetett Günzer Tamás villányi pincészetében.  Fotó: MTI / Sóki Tamás
    Az Év Pincészete 2019 díjjal kitüntetett Günzer Tamás villányi pincészetében. Fotó: MTI / Sóki Tamás

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította meg Az Év Pincészete Magyarországon kitüntető címet. A szakmai körök szavazatai alapján a díj egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a borkészítés és -értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését tartósan, eredményesen és magas színvonalúan szolgálja – közölte a Magyar Bor Akadémia.

Mint emlékeztetnek, a kiíró szervezetek felkérik az általuk a címre méltónak tartott pincészeteket, hogy pályázzanak a cím elnyerésére. A díjról a kiíró szervezetek tagjai, illetve általuk felkért szakemberek döntenek szavazással. A pályázó borászatok a pályázati anyagot felteszik saját honlapjukra, ahol a teljes anyag nyilvános és megtekinthető.

A közlemény szerint Günzer Tamás első, csupán 0,3 hektáros ültetvényét és az ahhoz tartozó apró pincét édesapjától kapta diplomaosztójára. Mára a pincészet 66 hektáron gazdálkodik, kizárólag classic és prémium besorolású száraz borokat készít széles palettán, ami több mint húsz borfajtát és borcsaládot jelent. Éves szinten 500 ezer palack bort értékesítenek, ennek 15–20 százalékát külföldön. A borfesztiválokon való aktív megjelenéseken kívül a pincészet nagy szerepet játszik a helyi kulturális, gasztronómiai életben is – áll a Magyar Bor Akadémia közleményében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1855
szavazógép
2019-10-11: Sport - :

Ifjúsági torna Sepsiszentgyörgyön (Kosárlabda, Utánpótlás)

Ma és szombaton a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum Bogdán Antal Sportterme ad otthont az U16-os lány kosárlabda-bajnokság harmadik csoportja első teremtornájának. A viadalon a házigazda Sepsi ISK mellett részt vesz a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK, a Csíkszeredai VSK és a Jászvásári Unirea ISK együttese.
2019-10-11: Magazin - :

Kezdődik a Bukaresti Magyar Jazznapok

Bukaresti Magyar Jazznapok név alatt új seregszemlét indít a Balassi Intézet a fővárosban, a magyar dzsesszre fókuszáló rendezvénysorozat első rendezvénye október 16-án és 19-én lesz – közölte a Balassi Intézet bukaresti központja.