Kezdődik a Bukaresti Magyar Jazznapok

2019. október 11., péntek, Magazin

Bukaresti Magyar Jazznapok név alatt új seregszemlét indít a Balassi Intézet a fővárosban, a magyar dzsesszre fókuszáló rendezvénysorozat első rendezvénye október 16-án és 19-én lesz – közölte a Balassi Intézet bukaresti központja.

  • Fotó: kolozsvariradio.ro
    Fotó: kolozsvariradio.ro

Kósa András László igazgató az MTI-nek elmondta, hogy reményeik szerint a magyar jazznapok is az intézet erős márkaneve lesz, akárcsak a májusi Magyar Zene Fesztivál és a novemberi Bukaresti Magyar Filmnapok. „Bízunk benne, hogy a Bukaresti Magyar Jazznapok a következő olyan fesztiváljellegű seregszemléje lesz a magyar kultúrának, amely a méltán világhírű magyar jazz hírnevét és ismertségét erősíti a román főváros közönsége körében” – mondta az igazgató.

Rámutatott: eddig is rendszeresen szerveztek jazzkoncerteket magyar művészek, együttesek fellépésével, mostantól azonban évente szeretnék egy-egy többestés rendezvénysorozattal bemutatni a közönségnek és a szakmának a mai magyar jazz különböző irányzatait. Az első Bukaresti Magyar Jazznapok nyitókoncertjén a Boros Zoltán Trió szerepel. Ebből az alkalomból a romániai zenei élet kiemelkedő személyiségét, Boros Zoltánt 80. születésnapja alkalmából köszöntik. Második nap a hagyományos jazzben utazó együttes, a Bohém Ragtime Jazz Band szórakoztatja a közönséget az 1910–1930-as évek amerikai muzsikáját és a „boldog békeidők” Budapestjének hangulatát idéző koncertjével. A fellépések sorrendjében a harmadik a Trio Kolta feat. Berki Szofi lesz. Az I. Bukaresti Magyar Jazznapokat Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész és zeneszerző, valamint Borbély Mihály Liszt-díjas multiinstrumentalista és zeneszerző közös koncertje zárja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2019-10-11: Magazin - :

Günzer Tamás borászata nyerte az elismerést (Az Év Pincészete Magyarországon díj)

Günzer Tamás vehette át villányi borászatában szerdán Az Év Pincészete Magyarországon díjat. Günzer Tamás pincészete számos díjat nyert már a világ legrangosabb borversenyein. Céljuk a hagyományos ízvilág megőrzése mellett a lendületes, fiatalos fajtaborok, házasítások elkészítése.
2019-10-11: Magazin - :

Melegrekordok nyara

Mintegy 400 melegrekord dőlt meg az északi féltekén a nyári hőhullámok idején – jelentették be amerikai kutatók az időjárási adatok globális elemzése alapján.