Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. október 12., szombat, Mi, hol, mikor?

X. Székelyföld Napok

Idén október 10–20. között Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsa kulturális intézményeikkel és civil szervezetekkel közösen tizedik alkalommal szervezi meg a Székelyföld Napokat.
 

SZAKMAI KONFERENCIA. Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 10 órától kezdődik a Régió – regionalitás – provincia, avagy művészeti sajátosság című szakmai konferencia. A vendégeket Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti. A konferencia levezető elnökei: Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője és Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. A konferencia előadói: Gazda József, Kányádi Iréne, Keserü Katalin, Lajta Gábor, Lóska Lajos, Pataki Gábor, Szücs György, Ujvárossy László és Vécsi Nagy Zoltán.
VISOR – SZÉKELYFÖLDI FOTÓFESZTIVÁL. A fotográfia értékeit bemutató fesztivált ma 12 órától a Székelyföldi Fotóklubok Szemléjének második kiadása nyitja meg Sepsiszentgyörgy főterén. Ugyanott ma 16 órától a 37. Magyar Sajtófotó-kiállítás díjazott munkái tekinthetőek meg. 17 órától az Árkosi Kulturális Központ (Olt utca 6. szám) ad otthont a Kézdivásárhelytől Hollywoodig – André de Dienes élete és képei címet viselő tárlatnak. 19 órától a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Alföldi Róbert A múlt szabadsága című fotógyűjteményébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők.
OPERETT. Uzonban a kultúrotthonban ma 19 órától a Classical Singers tart operett-előadást.
NÉPTÁNC. Kézdivásárhelyen a Borudvarban ma 19–21 óráig a Sirülő és a Mátka brassói néptáncegyüttesek közös műsora és táncház.
SZÍNJÁTSZÁS. Olaszteleken a kultúrotthonban ma 19 órától az aldobolyi Végvidék Színjátszó Csoport előadása látható. t Aldobolyban vasárnap 19 órától a művelődési házban a rétyi amatőr színjátszók előadása látható.
KELEKÓTYA-GYEREKKONCERT lesz vasárnap 10 órától Kovásznán a belvárosi református templomban, 15 órától Torján az Apor Péter Művelődési Házban, 19 órától Vargyason a Borbáth Károly Általános Iskolában.
HAGYOMÁNYŐRZŐ NAP. Bodzavidéken őszi hagyományőrző napokat tartanak vasárnap 13–19 óráig Zágonbárkányban a sportpályán.

 

Com’ON Sepsiszentgyörgy

Folytatódik a Com’ON Sepsiszentgyörgy programban nyertes kezdeményezések megvalósítása. A Com’ON and Run kezdeményezés október 1-jéig várta a jelentkezéseket a kezdőknek szánt futóedzésekre. Ma 8 órakor indul az első edzés az Erzsébet parkban. A kezdeményezés egyik célja, hogy olyan személyek, akik még sohasem futottak rendszeresen, személyes edzésterv alapján készülhessenek, és a program végére lefussák az első 5000 méterüket. l A Tegyük barátságosabbá lakókörnyezetünket című akció részeként ma 11 órától fákat, bokrokat ültetnek Szépmezőn, az Aktív fiatalok – a Máltai Ifjúság a hajléktalanoknak szánt közösségi teret adja át 17 órától a Csíki negyedben. l Vasárnap 11 órától szervezi meg a Retrópikniket az azonos nevű kezdeményező csapat, amelyen retróltözetben hívják közös elemózsiázásra, időtöltésre a sepsiszentgyörgyi családokat az ’56-os parkba. l Vasárnap 18 órától kerül sor az Életünk egy filmben csapat azonos című kezdeményezésének első vetítésére a dohánygyár dísztermében.

 

Őszi retromobil-találkozó

Sepsiszentgyörgyön a Bodok Szálloda parkolójában vasárnap 10 órától kezdődik az őszi retróparádé. A veterán autókat, motorkerékpárokat 13 óráig lehet megtekinteni, ezt követően a járművek felvonulnak a város utcáin. A rendezvény Sepsibodokon zárul.

 

Színház

TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház ma és vasárnap 19 órától a nagyteremben Maria Wojtyszko Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadását játssza. Rendező: Bocsárdi László.
10 ÉVES A KÉZDIVÁSÁRHELYI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház vasárnap ünnepli megalapításának tizedik évfordulóját, amely névadó ünnepség is egyben: ezután Udvartér Teátrumként folytatja tevékenységét a színház. Az ünnepség programja: 12 órától kiállításmegnyitó az elmúlt évek előadásainak plakátjaiból a díszteremben, 15 órától az Udvartér Teátrum névtábla leleplezése a Vigadó Művelődési Ház előtti téren, 15.30-tól kerekasztal-beszélgetés a színház eddigi működéséről a díszteremben, 19 órától a Hatházi András által rendezett Ünnep című előadás díszbemutatója a nagyteremben, 20.30-tól állófogadás, majd a Tesztoszteron színészzenekar koncertje a Jazz Bisztró és Bor­udvarban. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.
DBUTANT. Október 13–19. között zajlik Sepsiszentgyörgyön az Andrei Mureșanu Színház szervezésében a fiatal, pályakezdő alkotókat bemutató DbutanT fesztivál. Az idei kiadás fókuszában a koreográfia és a mozgásművészet áll. t Vasárnap a Művész Teremben: 19 órától Dragonul de aur / Az aranysárkány (rendező: Catinca Drăgănescu).

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma, a román filmnapon: 16.30-tól Emigrants Blues – román dokumentumfilm, magyar felirattal is; 20.15-től Mo – román filmdráma, magyar felirattal is v további filmek: 11 órától Kópé – kanadai–amerikai animációs, családi film, románul beszélő és Playmobil: A film – francia–német-amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.15-től Downton Abbey – angol dráma, magyarul beszélő; 18 órától Gemini Man – amerikai akció, román felirattal; 18.30-tól Joker – amerikai krimi-dráma, román felirattal; 21 órától A Wall Street pillangói – amerikai krimi-dráma, magyarul beszélő. Vasárnap, az európai művészfilm napján: 11 órától Manu, a legsirályabb fecske – német animációs film, magyarul beszélő és Marona csodálatos utazása – francia–román animációs film, románul beszélő; 15.45-től Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) – magyar dráma, román felirattal; 16.15-től A szent és a farkas –német–francia dráma, román felirattal; 17.45-től Ifjúság – francia–olasz dráma, román felirattal; 18.30-tól Mindenki tudja – spanyol–francia dráma, román felirattal, 20 órától Donde nace la vida – mexikói dráma, román felirattal; 21 órától A fütyülők – román bűnügyi vígjáték, románul beszélő.

 

Hitvilág

ÖREGEK, BETEGEK NAPJA. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban vasárnap a 12 órától kezdődő szentmisén tartják az öregek, betegek napját. Szentmise előtt és alatt gyónási alkalom van, a szentmise végén a szent kenet szentségét is kiszolgáltatják azoknak, akik azt kérik.
UNITÁRIUS ISTENTISZTELET lesz Kovásznán vasárnap 16 órától a központi református templomban.

 

Röviden

IRODALMI EST. Vasárnap 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban Réger Wanda színművésznő és Horváth Szabolcs előadóművész Magyarország a hazánk címmel tart irodalmi estet. A belépés ingyenes.
LÉLEKMAGOK. Sepsiszentgyörgyön ma 10–12 óráig a Szimpla kávézóban (1918. december 1. út 37. szám) a Lélekmagok második vásárán kerti növények magjait lehet ajándékozni, fogadni vagy cserélni, azzal a céllal, hogy ki-ki tovább termessze, szaporítsa és terjessze a kertjeinkből kivesző régi tájfajtákat.
ÜVEGGYŰJTÉS. Ma és holnap 10–17 óráig újra üveggyűjtési kampányt szervez Sepsiszentgyörgyön a Tega Rt.: 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár. A leadott üveg lehet bármilyen típusú öblös üveg, törött vagy ép, átlátszó vagy színes, kivéve síküveg (ablaküveget vagy szélvédőüveget nem fogadnak el). Gyűjtőpontok: a Szabó Kati Sportcsarnok melletti parkoló (Stadion utca), a Penny Market szomszédsága, a régi kenyérgyár (Kós Károly út), a buszállomással szembeni parkoló (Állomás utca), a Kálvin téri parkoló, illetve a hulladékudvar (Energia utca 2. szám).
STATISZTÁKAT KERESNEK egy amerikai filmhez: felnőtteket és gyermekeket Kovásznáról és környékéről. A forgatás október 23–26. között zajlik Kommandón. A szervezők szállítást, étkezést és a forgatási napra 100 lejes napidíjat biztosítanak. Regisztráció ma és holnap 10–18 óráig a kovásznai Őzike Szálló Alegria Termében. Részletek a helyszínen vagy a 0770 784 525-ös telefonszámon.

 

Ügyelet

GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utca 14. szám alatti Catena (telefon: 0367 802 977) éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Sajtó utca 10. szám alatti Transfarm (0267 315 136); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Szabó Jenő utca 8. szám alatti Eco (0267 364 974), hétfőtől a Nicolae Bălcescu utca 1. szám alatti Salvator (0267 362 961); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma 10–12 óráig a Sport utca 3/1/I/1. szám alatti Oral Care fogászati rendelőben (telefon: 0267 315 415); ma és vasárnap az 1918. december 1. út 1/G alatti Szász Dent rendelőben Szász Csaba fogorvos egyeztetés alapján (telefon: 0766 698 161); Fazakas Szabolcs fogorvos a Grigore Bălan tábornok út 30. szám 65/B/1. alatti rendelőjében 9–19 óráig egyeztetés alapján (0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1065
szavazógép
2019-10-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Isten akaratába belenyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
özv. FARAGÓ DEZSŐNÉ
KOVÁCS ETELKA
életének 87., özvegységének 12. évében 2019. október 9-én visszatért Teremtő Atyjához.
Temetése 2019. október 12-én, szombaton 13 órakor lesz református szertartás szerint a családi háztól a székelypetőfalvi temetőben.
A gyászoló család
779
2019-10-12: Riport - :

Bánja-e a székely? 3. (Életmód)

Lövéte – formát kereső község
Tervem, hogy körbejárjam a történelmi Udvarhelyszék településeit, amelyek jórészt a mai Hargita megye délnyugati részén helyezkednek el, illetve részben átnyúlnak Háromszék/Kovászna, Maros és Brassó megyébe is. Riportsorozatom egyik célja, hogy bemutassam Székelyföld különálló tájegységeit, áthajolva szomszédos közigazgatási területekhez tartozó kerítéseken, körülnézve ugyancsak székely településeken.