Mi, hol, mikor?

2019. október 12., szombat, Mi, hol, mikor?

X. Székelyföld Napok

Idén október 10–20. között Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsa kulturális intézményeikkel és civil szervezetekkel közösen tizedik alkalommal szervezi meg a Székelyföld Napokat.
 

SZAKMAI KONFERENCIA. Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 10 órától kezdődik a Régió – regionalitás – provincia, avagy művészeti sajátosság című szakmai konferencia. A vendégeket Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti. A konferencia levezető elnökei: Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője és Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. A konferencia előadói: Gazda József, Kányádi Iréne, Keserü Katalin, Lajta Gábor, Lóska Lajos, Pataki Gábor, Szücs György, Ujvárossy László és Vécsi Nagy Zoltán.
VISOR – SZÉKELYFÖLDI FOTÓFESZTIVÁL. A fotográfia értékeit bemutató fesztivált ma 12 órától a Székelyföldi Fotóklubok Szemléjének második kiadása nyitja meg Sepsiszentgyörgy főterén. Ugyanott ma 16 órától a 37. Magyar Sajtófotó-kiállítás díjazott munkái tekinthetőek meg. 17 órától az Árkosi Kulturális Központ (Olt utca 6. szám) ad otthont a Kézdivásárhelytől Hollywoodig – André de Dienes élete és képei címet viselő tárlatnak. 19 órától a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Alföldi Róbert A múlt szabadsága című fotógyűjteményébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők.
OPERETT. Uzonban a kultúrotthonban ma 19 órától a Classical Singers tart operett-előadást.
NÉPTÁNC. Kézdivásárhelyen a Borudvarban ma 19–21 óráig a Sirülő és a Mátka brassói néptáncegyüttesek közös műsora és táncház.
SZÍNJÁTSZÁS. Olaszteleken a kultúrotthonban ma 19 órától az aldobolyi Végvidék Színjátszó Csoport előadása látható. t Aldobolyban vasárnap 19 órától a művelődési házban a rétyi amatőr színjátszók előadása látható.
KELEKÓTYA-GYEREKKONCERT lesz vasárnap 10 órától Kovásznán a belvárosi református templomban, 15 órától Torján az Apor Péter Művelődési Házban, 19 órától Vargyason a Borbáth Károly Általános Iskolában.
HAGYOMÁNYŐRZŐ NAP. Bodzavidéken őszi hagyományőrző napokat tartanak vasárnap 13–19 óráig Zágonbárkányban a sportpályán.

 

Com’ON Sepsiszentgyörgy

Folytatódik a Com’ON Sepsiszentgyörgy programban nyertes kezdeményezések megvalósítása. A Com’ON and Run kezdeményezés október 1-jéig várta a jelentkezéseket a kezdőknek szánt futóedzésekre. Ma 8 órakor indul az első edzés az Erzsébet parkban. A kezdeményezés egyik célja, hogy olyan személyek, akik még sohasem futottak rendszeresen, személyes edzésterv alapján készülhessenek, és a program végére lefussák az első 5000 méterüket. l A Tegyük barátságosabbá lakókörnyezetünket című akció részeként ma 11 órától fákat, bokrokat ültetnek Szépmezőn, az Aktív fiatalok – a Máltai Ifjúság a hajléktalanoknak szánt közösségi teret adja át 17 órától a Csíki negyedben. l Vasárnap 11 órától szervezi meg a Retrópikniket az azonos nevű kezdeményező csapat, amelyen retróltözetben hívják közös elemózsiázásra, időtöltésre a sepsiszentgyörgyi családokat az ’56-os parkba. l Vasárnap 18 órától kerül sor az Életünk egy filmben csapat azonos című kezdeményezésének első vetítésére a dohánygyár dísztermében.

 

Őszi retromobil-találkozó

Sepsiszentgyörgyön a Bodok Szálloda parkolójában vasárnap 10 órától kezdődik az őszi retróparádé. A veterán autókat, motorkerékpárokat 13 óráig lehet megtekinteni, ezt követően a járművek felvonulnak a város utcáin. A rendezvény Sepsibodokon zárul.

 

Színház

TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház ma és vasárnap 19 órától a nagyteremben Maria Wojtyszko Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadását játssza. Rendező: Bocsárdi László.
10 ÉVES A KÉZDIVÁSÁRHELYI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház vasárnap ünnepli megalapításának tizedik évfordulóját, amely névadó ünnepség is egyben: ezután Udvartér Teátrumként folytatja tevékenységét a színház. Az ünnepség programja: 12 órától kiállításmegnyitó az elmúlt évek előadásainak plakátjaiból a díszteremben, 15 órától az Udvartér Teátrum névtábla leleplezése a Vigadó Művelődési Ház előtti téren, 15.30-tól kerekasztal-beszélgetés a színház eddigi működéséről a díszteremben, 19 órától a Hatházi András által rendezett Ünnep című előadás díszbemutatója a nagyteremben, 20.30-tól állófogadás, majd a Tesztoszteron színészzenekar koncertje a Jazz Bisztró és Bor­udvarban. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.
DBUTANT. Október 13–19. között zajlik Sepsiszentgyörgyön az Andrei Mureșanu Színház szervezésében a fiatal, pályakezdő alkotókat bemutató DbutanT fesztivál. Az idei kiadás fókuszában a koreográfia és a mozgásművészet áll. t Vasárnap a Művész Teremben: 19 órától Dragonul de aur / Az aranysárkány (rendező: Catinca Drăgănescu).

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma, a román filmnapon: 16.30-tól Emigrants Blues – román dokumentumfilm, magyar felirattal is; 20.15-től Mo – román filmdráma, magyar felirattal is v további filmek: 11 órától Kópé – kanadai–amerikai animációs, családi film, románul beszélő és Playmobil: A film – francia–német-amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.15-től Downton Abbey – angol dráma, magyarul beszélő; 18 órától Gemini Man – amerikai akció, román felirattal; 18.30-tól Joker – amerikai krimi-dráma, román felirattal; 21 órától A Wall Street pillangói – amerikai krimi-dráma, magyarul beszélő. Vasárnap, az európai művészfilm napján: 11 órától Manu, a legsirályabb fecske – német animációs film, magyarul beszélő és Marona csodálatos utazása – francia–román animációs film, románul beszélő; 15.45-től Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) – magyar dráma, román felirattal; 16.15-től A szent és a farkas –német–francia dráma, román felirattal; 17.45-től Ifjúság – francia–olasz dráma, román felirattal; 18.30-tól Mindenki tudja – spanyol–francia dráma, román felirattal, 20 órától Donde nace la vida – mexikói dráma, román felirattal; 21 órától A fütyülők – román bűnügyi vígjáték, románul beszélő.

 

Hitvilág

ÖREGEK, BETEGEK NAPJA. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban vasárnap a 12 órától kezdődő szentmisén tartják az öregek, betegek napját. Szentmise előtt és alatt gyónási alkalom van, a szentmise végén a szent kenet szentségét is kiszolgáltatják azoknak, akik azt kérik.
UNITÁRIUS ISTENTISZTELET lesz Kovásznán vasárnap 16 órától a központi református templomban.

 

Röviden

IRODALMI EST. Vasárnap 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban Réger Wanda színművésznő és Horváth Szabolcs előadóművész Magyarország a hazánk címmel tart irodalmi estet. A belépés ingyenes.
LÉLEKMAGOK. Sepsiszentgyörgyön ma 10–12 óráig a Szimpla kávézóban (1918. december 1. út 37. szám) a Lélekmagok második vásárán kerti növények magjait lehet ajándékozni, fogadni vagy cserélni, azzal a céllal, hogy ki-ki tovább termessze, szaporítsa és terjessze a kertjeinkből kivesző régi tájfajtákat.
ÜVEGGYŰJTÉS. Ma és holnap 10–17 óráig újra üveggyűjtési kampányt szervez Sepsiszentgyörgyön a Tega Rt.: 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár. A leadott üveg lehet bármilyen típusú öblös üveg, törött vagy ép, átlátszó vagy színes, kivéve síküveg (ablaküveget vagy szélvédőüveget nem fogadnak el). Gyűjtőpontok: a Szabó Kati Sportcsarnok melletti parkoló (Stadion utca), a Penny Market szomszédsága, a régi kenyérgyár (Kós Károly út), a buszállomással szembeni parkoló (Állomás utca), a Kálvin téri parkoló, illetve a hulladékudvar (Energia utca 2. szám).
STATISZTÁKAT KERESNEK egy amerikai filmhez: felnőtteket és gyermekeket Kovásznáról és környékéről. A forgatás október 23–26. között zajlik Kommandón. A szervezők szállítást, étkezést és a forgatási napra 100 lejes napidíjat biztosítanak. Regisztráció ma és holnap 10–18 óráig a kovásznai Őzike Szálló Alegria Termében. Részletek a helyszínen vagy a 0770 784 525-ös telefonszámon.

 

Ügyelet

GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utca 14. szám alatti Catena (telefon: 0367 802 977) éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Sajtó utca 10. szám alatti Transfarm (0267 315 136); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Szabó Jenő utca 8. szám alatti Eco (0267 364 974), hétfőtől a Nicolae Bălcescu utca 1. szám alatti Salvator (0267 362 961); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma 10–12 óráig a Sport utca 3/1/I/1. szám alatti Oral Care fogászati rendelőben (telefon: 0267 315 415); ma és vasárnap az 1918. december 1. út 1/G alatti Szász Dent rendelőben Szász Csaba fogorvos egyeztetés alapján (telefon: 0766 698 161); Fazakas Szabolcs fogorvos a Grigore Bălan tábornok út 30. szám 65/B/1. alatti rendelőjében 9–19 óráig egyeztetés alapján (0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2630
szavazógép
2019-10-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Isten akaratába belenyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
özv. FARAGÓ DEZSŐNÉ
KOVÁCS ETELKA
életének 87., özvegységének 12. évében 2019. október 9-én visszatért Teremtő Atyjához.
Temetése 2019. október 12-én, szombaton 13 órakor lesz református szertartás szerint a családi háztól a székelypetőfalvi temetőben.
A gyászoló család
779
2019-10-12: Riport - :

Bánja-e a székely? 3. (Életmód)

Lövéte – formát kereső község
Tervem, hogy körbejárjam a történelmi Udvarhelyszék településeit, amelyek jórészt a mai Hargita megye délnyugati részén helyezkednek el, illetve részben átnyúlnak Háromszék/Kovászna, Maros és Brassó megyébe is. Riportsorozatom egyik célja, hogy bemutassam Székelyföld különálló tájegységeit, áthajolva szomszédos közigazgatási területekhez tartozó kerítéseken, körülnézve ugyancsak székely településeken.