Hárman kapták megosztva a közgazdasági Nobel-díjat

2019. október 16., szerda, Magazin

A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer kapja az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat – jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

  • Fotó: EPA / Karin Wesslen
    Fotó: EPA / Karin Wesslen

A kilencmillió svéd korona (908 ezer dollár) pénzjutalommal járó díjat idén 51. alkalommal ítélte oda a Svéd Tudományos Akadémia. Az átadási ünnepséget december 10-én tartják Stockholmban. Az akadémia indoklása szerint az idei kitüntetettek kísérleteik során új megközelítést alkalmaztak ahhoz, hogy megbízható válaszokat kapjanak arra a kérdésre, hogy melyek a globális szegénység elleni küzdelem legjobb módozatai.
A közgazdasági Nobel-díjat, pontosabban a Svéd Központi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját a svéd jegybank alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából 1968-ban. A díjat először 1969-ben ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1901
szavazógép
2019-10-16: Magazin - Iochom István:

Fülöp Magdolnát díjazták (Négyéves az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezete)

Bakk-Vitális Mária Kinga, Bajcsi Ildikó és Szőcs Piroska Erzsébet munkásságának elismerése után idén Fülöp Magdolnának (fotó), a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete elnökének ítélték oda a Közösségépítő nő díjat.
2019-10-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Sepsibükszádon kopogtattunk

Élő és többnemzetiségű ősi gyökérrel rendelkező lakossága – történjen már így is – a XVIII. század derekától katolikus vallású magyar faluközösséggé ványolódott, olyanná, amelyben ki-ki ragaszkodik a maga hagyományaihoz, és semmivel sem kevesebb vagy több, mint a sepsiszéki Oltfej többi, hozzá hasonló alakulású-sorsú települése: Mikóújfalu, de talán még Málnásfürdő is. Szeptember derekán a hol, mi, milyen és mikor kérdéseinkkel kerestük meg Bács Csaba polgármestert.